vlado zec

Sjećate li se čovjeka koji je bacio na koljena Požešku dolinu?

05.03.2017 u 15:03

Bionic
Reading

Politika, zavist i ljubomora – za Vladu Zeca to su glavni uzroci propasti njegove tvrtke Kamen Ingrad, preko koje je prije 15 godina vladao Požeško-slavonskom županijom. Nedavna prodaja velebnog sportskog zdanja u Velikoj, stadiona koji je Zec 2002. izgradio za lokalni nogometni klub, nekadašnjeg prvoligaša, ponovno je podsjetila javnost na tog propalog tajkuna i političara

Sportski kompleks u Velikoj, mjesta sa svega 2100 stanovnika pored Požege, simbol je megalomanije Zeca.

Stadion i objekti oko njega prostiru se na površini od preko 30 tisuća četvornih metara. Stadion ima 10.000 mjesta, četiri reflektora, svlačionice, teretanu, saunu i solarij. Sve ono što dan danas nemaju mnogi aktualni nogometni prvoligaši. Prema procjenama, vrijedan je 67 milijuna kuna.

Na, pokazalo se sretnoj, 13. dražbi krajem prošlog mjeseca kupila ga je Općina Velika za samo 2,14 milijuna kuna. Veličani za stadion imaju velike planove. U njegove prostorije žele preseliti sve udruge i sportske klubove, pod jednom tribinom planiraju izgraditi hladnjaču za poljoprivrednike, a preselit će i samu općinu iz stare i derutne zgrade.

Kupovina stadiona može se nazvati i novim početkom Općine Velika. Sve do 2015. ona nije bila kreditno sposobna jer je morala gotovo deset godina vraćati dugove koje joj je ostavio Zec. Iako on sam na to drugačije gleda.

'Izgradili smo stadion, obnovili veličke bazene, Kamen Ingrad je izgradio obilaznicu i asfaltirao sve lokalne ceste. Pitanje je tko je kome dužan', izjavio je Zec gostujući u kolovozu lani na HRT-u.

Tada je ustvrdio kako je za sve kriva politika i velika zavist lokalnih političara iz susjednih općina koji nisu mogli gledati kako Velika gospodarski raste.

Isto je ponovio nedavno za RTL. 'Sve moje kolege u politici, bivše kolege, nisu ništa htjele preuzeti, a ja sam držao Slavoniju. Nisu mi htjeli dati koncesiju za stadion u Požegi. Kao veliki ljubitelj nogometa, odlučio sam se za Veliku. Ni u čemu nisam pogriješio. Ni zbog čega mi nije žao', rekao je Zec.

Za uspon do apsolutnog vladara Požeške kotline pa strmoglavog pada koji je završio stečajem Kamen Ingrada i zatvorom Zecu je trebalo nepunih 15 godina.

Rodio se 1. ožujka 1958. u Radovancima u blizini Velike. Nakon završetka Ekonomskog fakulteta u Osijeku vratio se u Požeštinu te je igrao nogomet za lokalni klub Papuk i zaposlio se u tvrtki Kamen. Krajem 80-ih Zec je postao direktor Kamena. S 30 godina postao je magistar ekonomskih znanosti, a magistarski rad obranio je temom 'Planiranje politike razvoja Kamena iz Požege'.

Početkom 90-ih počeo je vlasnički preuzimati tvrtku u kojoj je radio. U tome mu je pomogla činjenica da je bio aktivan član HDZ-a, a od 1993. do 1997. sjedio je u fotelji podžupana Požeško-slavonske županije. Kao uspješan političar i poduzetnik 1997. ušao je u Nadzorni odbor Požeške banke. Sve njegove poslovne poduhvate ta je banka izdašno financijski servisirala, što će je kasnije baciti na koljena.

Kao vlasnik najvećeg slavonskog kamenoloma, iz kojeg se godišnje iskopa oko milijun prostornih metara kvalitetnog kamena, Zec je bio u prilici konkurirati na svim županijskim i gradskim natječajima za izvođenje građevinskih radova, a najčešće je na njima i pobjeđivao iako je bilo i povoljnijih ponuđača.

Kako je poslovno jačao, sve je više novca ubrizgavao u NK Papuk koji 1999. mijenja ime u Kamen Ingrad. Bio je opsjednut idejom da od trećerazrednog kluba napravi prvoligaša. Što mu je na koncu i uspjelo, ali prevelika ambicija odvukla ga je u propast.

'Moja najveća greška je to što sam financirao klub preko tvrtke Kamen Ingrad. Imali smo velik profit od prodaje kamena. Mislio sam ako se od Papuka, tog kraja, uzima sirovina, tom kraju treba nešto i dati. Gledao sam rodoljubno, neekonomski i to se pokazalo pogrešnim', rekao je Zec za RTL.

NK Kamen Ingrad zadržao se prvoj ligi pet godina, od 2001. do 2006. Vrhunac kluba bila je jesen 2003., kad je igrao u Kupu Uefa te je na veličkom stadionu ugostio bundesligaša Schalke 04. Mnogi će reći kako je to bio početak kraja Zeca i njegova poduzetničko-nogometnog sna.

Tvrtka Kamen Ingrad sve je teže poslovala. Unatoč tome što je Zec pokušavao i političkim manevrima doći do daha - na lokalnim izborima 2001. izašao je s nezavisnom listom, lokalno je koalirao sa SDP-om, županijski s HDZ-om, a kasnije se pridružio HSP-u - ništa mu nije pomoglo.

U travnju 2006. godine Trgovački sud u Slavonskom Brodu poslao je Kamen Ingrad s više od tisuću radnika u stečaj. Tvrtka je imala oko 700 milijuna duga prema dobavljačima i bankama.

Kasnije će izaći na vidjelo to da je mjenicama i jamstvima za kredite isisavan novac što iz općinskog, što iz gradskog, a što iz županijskog proračuna, sve u korist Kamen Ingrada. Općina Velika Zecu se nadavala mjenica i jamstava do te mjere da su se vjerovnici uknjižili čak i na javne površine poput groblja ili općinskog zemljišta s raspelom u sredini.

Mnogi radnici Kamen Ingrada na nagovor Zeca su čak svojom imovinom garantirali za otplatu njegovih kredita i kad je pukla afera, našli su se na milost i nemilost vjerovnika.

Požeško-slavonska županija i Općina Velika su praktički bankrotirali, a posrnulu Požešku banku preuzela je Podravska banka.

Sredinom rujna 2006. Zec je pritvoren, a u srpnju 2007. osuđen. Ukupno je iza rešetaka proveo četiri godine i osam mjeseci. Iz požeškog zatvora izišao je u listopadu 2012., ali možda se uskoro vrati u njega.

Naime, osječki Županijski sud u studenom prošle godine nepravomoćno je Zeca i njegovu suprugu Đurđicu, bivšu članicu Uprave Kamen Ingrada, osudio na dvije i pol godine zatvora. Optuženi su da su mjenice i zadužnice izdane od Općine Velika od 2002. do 2006., ukupne vrijednosti 6,9 milijuna kuna, iskoristili za pokrivanje dugova Kamen Ingrada.

Uz to, isti sud je lani u travnju također nepravomoćno osudio Zeca na dvije i pol godine zatvora zbog poticanja na zloporabu položaja i ovlasti u slučaju u kojem je Požeško-slavonskoj županiji nanesena šteta od 9,8 milijuna kuna.

Dok čeka rasplet sudskih procesa i možebitan povratak u zatvor, Zec živi i radi u Zagrebu. Vlasnik je tvrtke Nivo registrirane za poslovno savjetovanje. U 2015. imao je pola milijuna kuna prihoda i simboličnu dobit od oko devet tisuća kuna. Radi i kao vanjski stručni suradnik Nogometnog kluba Zagreb.

'Vjerojatno sam jedan od najluđih ljudi u svijetu, ali nije mi žao jer sam digao ime Velikoj. Tko je kriv? Sigurno moja malenkost nije! Jer ja sam digao Veliku na višu razinu', ustvrdio je Zec za RTL.