VLADA NE POPUŠTA

Sindikalni zahtjevi ruše državu

04.05.2009 u 14:07

Bionic
Reading

Sindikati javnih službi dostavili su Vladi u pisanom obliku svoje zahtjeve, koje su Banski dvori, nakon konzultacija s ekonomistima, ocijenili neprihvatljivim

'U iduće dvije do tri godine sindikati traže povećanje osnovice plaća za 30 posto. Jedan od stručnjaka, od kojih smo tražili da ocijene sindikalne zahtjeve, ustvrdio je da bi to dovelo do raspada javnih financija', rekla je Jadranka Kosor, nakon današnje sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV).

Vlada i dalje inzistira na tome da javni djelatnici prihvate ono što je potpisala s državnim službama, rezanje plaća u ovoj godini za šest posto i njihovo rast kada dođe do gospodarskog oporavka.

Da je štrajk sindikata javnih službi, najavljen za 12. svibnja sve izgledniji, svjesni su i u Vladi.

'Jasno je da će referendum koji su proveli sindikati za njih ispasti pozitivan jer su postavili takvo pitanje na koje je nemoguće odgovoriti ne. Od svog članstva su trebali tražiti da im odgovori prihvaćaju li ponudu Vlade', mišljenja je Kosor.

Usprkos tome što i Banski dvori i sindikati od početka spora nisu popustili ni za milimetar, pokrenut je i takozvani postupak mirenja koji će se provesti samo, izgleda, da bi se zadovoljila forma.

Na današnjoj sjednici GSV-a raspravljano je i o odvjetničkim tarifama koje su, jednoglasno je odlučeno, neprihvatljive. Iako su na sjednicu trebali biti i predstavnici Hrvatske odvjetničke komore (HOK), oni su to odbili uz obrazloženje da GSV nije ovlašten da odlučuje o tarifama.

Inače, HOK je prije dva mjeseca poslao Ministarstvu pravosuđa na odobrenje odvjetničke tarife koje su jednake važećim, a prema zakonu i GSV mora o njima dati svoje mišljenje.

'Odvjetnicima je u interesu da sudski spor što više traje jer oni, prema postojećim pravilima, naplaćuju sve radnje u maksimalnim iznosima. Osim toga, jednu radnju naplaćuju i dva puta što je neprihvatljivo. Trebali bi naplaćivati samo tužbu i glavnu raspravu i ništa više', rekao je sindikalist Damir Jakuš, predsjednik GSV-a.

Na potezu je sada Ministarstvo pravosuđa koje će na razgovore pozvati predstavnike HOK-a.