PREGLED GODINE

Sindikalci poručuju: U 2017. sve nas čeka teška borba za radnička prava

30.12.2016 u 19:28

Bionic
Reading

Hrvatski sindikalni vođe uglavnom su nezadovoljni 2016. godinom jer se po pitanju poboljšanja radničkih prava manje-više nije napravilo ništa

Vilim Ribić, šef Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja za tportal je poručio: 'Ovo je bila godina neshvatljive neodgovornosti vlasti!'

Naime, govori nam Ribić, cijele 2016. nije se dogodilo ništa i nisu rješavani problemi članova sindikata.

'Imali smo onu prvu novu Vladu koja se bavila sama sobom. Druga je načelno za socijalni dijalog, ali nisu napravili ništa. Oni imaju jednu slatkorječivu retoriku, ali uopće ne misle na 800.000 članova sindikata u javnom sektoru', rekao je.

Dodaje kako država krši sve svoje obaveze, kao i onu o rastu plaća koju je prihvatila prije šest godina, a od građana očekuje da prihvaćaju i izvršavaju sve svoje obveze, zbog čega ljudi ne vjeruju državnim institucijama što je porazno za društveni razvoj.

'Državi su važnije eskadrile, NATO i branitelji. Ovo nije vladavina naroda jer imamo iste režisere i scenariste, samo nešto novih glumaca koji redom dolaze od krupnog kapitala. Imamo li koga u Vladi da je došao iz sindikata?' pita se sindikalni vođa koji je poreznu reformu ministra Zdravka Marića opisao kao nastavak iste politike koju vodi krupni kapital.

U idućoj godini također se ništa neće dogoditi ako se radnici ne počnu boriti za svoja prava:

'Hrvati su nevjerojatno nesenzibilizirani za svoja prava, za koja se treba boriti. Kada se spomenu Srbi, to postaje glavna tema, nacionalno smo strašno senzibilizirani iako smo u NATO-u i neće nam nitko ništa. Tako se ljudima manipulira', zaključio je.

Ništa više godinom na izmaku nije zadovoljan ni Predrag Sekulić predsjednik sindikata Nova solidarnost i šef Stožera za obranu rafinerije Sisak.

Po njegovim riječima, 2016. je bila naporna godina u kojoj se njegov sindikat povezao s brojnim drugim organizacijama i u kojoj se priča o radničkim pravima pokrenula s mrtve točke, ali prava radnika nisu poboljšana.

Velik su problem,
dodaje Sekulić, i pojedini sindikati i njihovo dugovječni sindikalni vođe koji ne služe svojim članovima već su se politički obojili i koriste sindikate za uhljebljivanje svojih ljudi.


'Sada je teško članovima sindikata predstaviti neka nova, borbena lica. No svijest o radničkim pravima i sindikalnoj borbi se budi', zaključio je.

Dobru godinu punu sindikalnih uspjeha iza sebe ostavlja Mijat Stanićšef Nezavisnog cestarskog sindikata.

Stanić ne skriva svoje uspjehe i za tportal poručuje: 'I iduće godine ćemo raditi na pravima svojih radnika i povećanju društvene solidarnosti koja je u ovom trenutku možda i najvažnija.'

U njegovu je sindikatu desetak poduzeća, a 2017. planira okupiti i neke nove i spojiti se s jednim od postojećih sindikata.
'Godina nam nije iscurila a da nismo ništa napravili', rekao je Stanić vraćajući se sa sindikalnog sastanka u Osijeku te najavio kako je moguć štrajk radnika u tvrtki EGIC (koja upravlja autocestom Zagreb - Macelj u kojoj poslodavac traži rezanje plaća od deset posto).


'Sad kada znamo da autoceste ne idu u koncesiju, naši radnici su mirniji, nekima smo i povećali materijalna prava i cijelu smo godinu branili njihova prava. Naša borba okrenula se i zaštiti temeljnih ljudskih prava. U ovom mjesecu klauzule o zaštiti temeljnih ljudskih prava ugrađene su u kolektivni ugovor radnika Bina Istre', rekao nam je Stanić.