statistika ne laže

Sezonalnost - najveća boljka hrvatskog turizma: Pogledajte koliko smo zapravo loši

01.12.2023 u 08:25

Bionic
Reading

Ograničenost najvećeg dijela turističkog prometa na ljetno razdoblje kronični je problem hrvatskog turizma. No sezonalnost je prisutna i u ostalim europskim turističkim destinacijama

Prema podacima Eurostata, u 2022. godini je, na razini Europske unije, 34 posto svih turističkih noćenja ostvareno u samo dva mjeseca, srpnju i kolovozu.

U gotovo tri četvrtine europskih regija kolovoz je bio mjesec s najvećom koncentracijom broja noćenja (170 od 242 regije EU NUTS 2). Slijedio je srpanj u 62 regije EU-a, pokrivajući veći dio sjeverne Europe te dijelove Belgije, Češke, Njemačke, Francuske, Italije, Mađarske i Slovačke.

U 15 obalnih regija u Bugarskoj, Grčkoj, Francuskoj, Hrvatskoj, Italiji, Rumunjskoj i Švedskoj, više od 50 posto turističkih noćenja ostvareno je tijekom srpnja ili kolovoza, dva najbolja mjeseca u tim regijama.

Regija EU-a s najvišom razinom sezonalnosti koncentriranom u srpnju i kolovozu bila je Kalabrija u Italiji sa 64,8 posto. Slijedi obalna regija Rumunjske, Sud-Est (64,5 posto), bugarske regije Jugoistočen (64,3 posto) i Severoistočen (60,9 posto) te hrvatska regija jadranska Hrvatska (60,2 posto), ujedno jedna od najposjećenijih regija u EU.

S druge strane, regije s najnižom sezonalnošću bilježe manje od 20 posto noćenja u dva sezonska mjeseca. Pritom se razdoblje sezone razlikuje od regije do regije.

Regija Mayotte u Francuskoj izvijestila je o najnižoj sezonalnosti u EU, s 18,8 posto turističkih noćenja ostvarenih u ožujku i svibnju.

  • +24
Hrvatske plaže Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Slijedila je poljska regija Warszawski stołeczny (19 posto noćenja u lipnju i kolovozu), španjolska regija Comunidad de Madrid (19,2 posto noćenja u lipnju i listopadu), francuski otok La Réunion (19 posto noćenja u kolovozu i listopadu) te španjolska regija Canarias (20 posto noćenja u srpnju i kolovozu).

Općenito govoreći, regije koje uključuju glavne gradove imaju tendenciju privlačenja turista cijele godine, bilo iz privatnih, bilo poslovnih razloga, te pokazuju manje izražen sezonski obrazac. U 15 od 22 zemlje EU-a koje imaju regionalne potpodjele, regija glavnog grada najmanje je sezonska regija.

To je slučaj s regijama koje uključuju Bruxelles, Sofiju, Prag, Kopenhagen, Dublin, Madrid, Zagreb, Rim, Vilnius, Budimpeštu, Beč, Varšavu, Bukurešt, Bratislavu i Stockholm.