priča saše španović

Šetnju s psima pretvorila je u ozbiljan biznis: U zadnjih dvije i pol godine uspjela sam doći do birane klijentele...

27.10.2019 u 16:44

Bionic
Reading

Kod Zagrepčanke Saše Španović nema zezanja s vremenom. Klijenti koji ne poštuju dogovorene termine uskoro postanu bivši. Isto se događa s aljkavim djelatnicima. Možda vam na prvu i nije jasno zbog čega je toliko stroga oko točnosti jer njezina tvrtka Pets Only 'samo' se bavi šetnjom i čuvanjem pasa, mačaka i drugih životinja. Ali kad od nje čujete više o tom poslu, onda vam postane jasno ne samo zašto joj je važno vrijeme, već i kako je u samo četiri godine nešto što je bilo hobi pretvorila u solidan biznis

Prošle godine njezina firma imala je preko 500.000 kuna prometa i više od 50.000 kuna čiste zarade. Otkako je krenula 2015., posao joj samo buja. U bazi ima 1000 klijenata, od kojih 400-tinjak redovno koristi njezine usluge.

Španović je počela skupljati klijente još kao srednjoškolka, šećući pse prijateljima i susjedima, a onda je volontirala u Noinoj arci, udruzi koja je imala stacionar za ranjene životinje. Firmu je osnovala kad je upisala apsolventsku godinu na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu.

'U zadnjih dvije i pol godine uspjela sam doći do birane klijentele. Među njima su brojni poznati glumci, sportaši i političari. Za vrijeme europskih ili svjetskih prvenstava psi mnogih naših reprezentativaca su kod nas na čuvanju. Menadžeri velikih tvrtki također često koriste naše usluge', kaže nam Španović.

Susreli smo se s njom na jednoj od nekoliko šetnji koje je imala zakazane za taj dan. Društvo su nam pravili njezina dva psa, razigrani pomeranac Vini i francuski buldog Trex, te velški korgi Gita njezine stalne klijentice.

'Dosadno mi je sjediti u uredu. Zato i dalje šećem pse. Uz to vodim cijeli raspored i komunikaciju s klijentima. Pomažu mi u tome cure koje su duže sa mnom u firmi, ali opet sve to moram provjeriti. Imamo zgusnut raspored i sve mora biti po špagi. Brzo se rješavam klijenata koji ne poštuju dogovorene termine. Zaposlenici moraju biti još savjesniji jer sam stroga po tom pitanju. Ne mogu dopustiti urušavanje ugleda firme', jasna je Španović.

Njezin radni dan počinje rano ujutro, između 5 i 6 sati, jer mora prošetati pse koji su kod nje na spavanju. Oko 7 sati dolaze joj psi koji su preko dana, dok su im gazde na poslu, na čuvanju. U vrtiću joj dnevno bude desetak pasa. Nakon toga kreće obilazak kućnih ljubimaca koje je potrebno nahraniti ili prošetati kada vlasnici nisu kod kuće, najčešće između jedanaest i četrnaest sati.

Uz knjigovođu koji joj pomaže u financijskom dijelu, u njezinoj tvrtki trenutačno je angažirano 40-ak uglavnom studenata veterine te šest zaposlenika koji rade na neodređeno.

'Najteže je naći ljude koji žele raditi i pošteni su. Zaposleni su prijavljeni na pola radnog vremena. Dobivaju minimalac te im plaćam troškove prijevoza. Od 80 sati mjesečno odrade obično 60 sati jer često dnevno nemaju četiri sata šetnji, već jedan ili dva. Ali s njima sam barem sigurna jer su studenti nepouzdani', kaže Španović.

Najviše joj muke ipak zadaju klijenti. U šali kaže da će zaposliti i psihijatra i psihologa u firmi.

'Svega ima. Neki su patološki vezani za životinje pa se prema njima odnose kao prema djeci. Drugi nas gledaju svisoka jer mi kao samo šećemo pse pa su bezobrazni. Nedavno mi zvoni službeni mobitel. Niti da je rekao dobar dan ili se predstavio, čovjek traži da odmah netko dođe pričuvati njegova psa. Mislila sam da se netko zafrkava. Pitam koja lokacija i kakav pas. On odgovara da je u Dubravi, sa suprugom ide u šoping i hitno treba čuvanje. Nismo mu imali koga poslati i on se naljutio…', kaže Španović.

Posla imaju čitave godine. Najviše ljeti, u vrijeme godišnjih odmora. Na dnevnoj bazi potražnja raste kad pada kiša ili snijeg jer tada mnogi nemaju volje izaći u šetnju s psom.

  • +5
Saša Španović Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Sat vremena šetnje Španović naplaćuje od 50 do 80 kuna, kratku šetnju od 30 minuta 40 kuna, čuvanje u vrtiću košta od 100 do 125 kuna dnevno, sa spavanjem 200 kuna. Obilazak mačaka (hranjenje, mijenjanje pijeska) i drugih životinja je 50 kuna. Cijene su veće ako je riječ o Božiću, Novoj godini ili Uskrsu.

'Mnogi klijenti već godinu dana unaprijed rezerviraju termine za Božić ili Novu godinu jer znaju da su tada na putu. Sve popularnija je i usluga čuvanja pasa na svadbi, što naplaćujemo 375 kuna', ističe Španović te dodaje kako nude i usluge rezanja noktiju, kupanje, davanje terapija (inzulin, mjerenje glukoze), prijevoza životinja i razne edukacije.

Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

U planu joj je širenje biznisa na Split i Rijeku, a osim šetanja i čuvanja, jednog dana planira otvoriti salon za pse, veterinarsku ljekarnu i ambulantu.

'Sad trenutno tražim novu lokaciju za vrtić. Tražim neki prostor u centru grada, ali mi je problem dobiti suglasnost stanara. To bi mi puno pomoglo u daljnjem širenju posla', istaknula je Španović, žureći na drugi zakazani termin za šetnju pasa. Jer u njezinu slučaju vrijeme je stvarno novac.