UDRUGA RURALNOG TURIZMA

Seoski agroturizam: Predloženo uvođenje TPG-a

24.02.2024 u 12:17

Bionic
Reading

Udruga ruralnog turizma Hrvatske (URTH) predlaže da se u Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti uvede pojam 'turističko poljoprivredno gospodarstvo (TPG)' čime bi se reguliralo pružanje ugostiteljskih usluga od strane svih poljoprivrednika, a ne samo OPG-ova

Prijedloge za reguliranje seoskog agroturizma Hrvatske, udruga je predstavila na skupštini održanoj u Međimurju kako bi inicirala pokretanje javne rasprave o reguliranju seoskog agroturizma.

Udruga navodi da je strategija održivog turizma do 2030. prepoznala seoski agroturizam kao jedan od ključnih posebnih oblika turizma koje je potrebno poticati dok je Nacionalnim planom do 2027. u drugom kvartalu ove godine planiran početak rada institucija na izmjenama zakona. To je bio i povod izrade prijedloga koji su vezani uz propise u nadležnosti Ministarstva turizma i sporta, priopćio je u subotu URTH.

Uz uvođenje pojma turističko poljoprivredno gospodarstvo, udruga predlaže redefiniranje vlastite poljoprivredne proizvodnje kako bi gosti i turisti na TPG mogli kušati i kupiti barem jedan poljoprivredni proizvod ili prerađevinu tijekom cijele godine ili sezone.

Predlaže i proširenje turističkih usluga koje se mogu pružati na poljoprivrednim gospodarstvima na apiturizam, team building i, primjerice promatranje životinja.

Udruga napominje da u Hrvatskoj djeluje više od 1000 poljoprivrednika koji se bave seoskim agroturizmom, a prijedloge je izradila slijedom očekivanja gostiju i turista te u cilju poticanja seoskog agroturizma i zadovoljavanja turističkih trendova.