gordana kovačević

Šefica Ericssona Plenkoviću: Proglasite 5G tehnologiju strateškom i uložite u nju!

20.03.2018 u 11:33

Bionic
Reading

Ericsson Nikola Tesla u utorak je predstavio svoje aktivnosti na području istraživanja i razvoja 5G mobilne mreže, a na prezentaciji nazvanoj 'Usmjereni na budućnost' sudjelovao je i šef Vlade Andrej Plenković kao i potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, ministar financija Zdravko Marić, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Nakon prezentacije, predsjednica Uprave Ericssona, Gordana Kovačević premijera je pozvala da 5G tehnologiju proglasi strateškom i uloži u nju.

'Danas smo prezentirali 5G mrežu i infrastrukturu koja omogućava velike mogućnost iza razvoj, koja će povezati milijarde uređaja i omogućiti razvoj novih rješenja i aplikacija. Imamo šansu za digitalnu transformaciju', rekla je Kovačević.

Na poslovima razvoja nove mreže zaposleno je 20 stručnjaka iz Slavonije, a ti brojevi mogu biti samo veći istaknula je uz opasku da zapošljava i 800 stručnjaka u Zagrebu te 500 u Splitu. Plenković je rekao kako je 5G mreža novi skok u transformaciji tehnologija i društva na globalnoj razini.

'Ovaj projekt pozdravljamo, on se uklapa i u projekt 'Slavonija, Baranja i Srijem' gdje ćemo domaćim i novcem iz EU fondova privući strane investicije i zaposliti naše ljude. 'Vlada pomaže poreznim olakšicama, zakonom o poticanju investicija, poticanjem izvrsnosti i izvoza. Sve su to mjere koje poduzimamo od početka mandata. Tko ne uhvati korak s petom generacijom tehnologija, teško da će uhvatiti šestu', rekao je.

Osvrnuo se i na ratifikaciju Istanbulske konvencije. 'Htio bi postići što širi konsenzus o dokumentu čiji je cilj sprječavanje nasilja nad ženama. Temeljito analiziramo sve aspekte, a u javnom prostoru je trenutno pokušaj diskreditacije te konvencije. Treba se koncentrirati na njenu bit', dodao je.

Očekuje da je podrže svi ministri u Vladi, isto kao što očekuje i raspravu u Saboru nakon koje bi trebalo postati jasno da u konvenciji nema nikakvih skrivenih namjera. 'Ne bojim se da neću imati većinu u Saboru. Jako bi volio vidjeti da SDP ne podrži konvenciju, što bi ih razotkrilo kao politikante jer su je imali priliku verificirati. Sad se prijete na neviđeno, kakav oni kredibilitet imaju?, upitao se zaključno premijer.

  • +49
Andrej Plenković Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia