BEZ OBRAZLOŽENJA

Sastanak za spas Diokija otkazan

15.03.2012 u 11:52

Bionic
Reading

Sastanak predstavnika uprave i skupine najvećih vjerovnika Diokija te ministarstava gospodarstva koji je bio predviđen za danas odgođen je za sutra, doznaje se iz Diokija, a o otkazivanju današnjeg sastanka izvijestili su i iz Samostalnog sindikata energije, kemije i nemetala Hrvatske

'Sve nade radnika Diokija bile su usmjerene obećanju Vlade RH da će se na sastanku, zakazanom za danas u 11,00 sati, konačno pronaći rješenje o statusu i sudbini 420 radnika na lokaciji Žitnjak. Međutim, održavanje sastanka bez obrazloženja je otkazano!', navodi se u priopćenju sindikata EKN-a.

Iz sindikata poručuju da su to očekivali i radnici koji prosvjeduju i od kojih su dvojica, zbog iscrpljenosti, završili kod liječnika.

Petorica radnika Diokija u ponedjeljak navečer započeli su štrajk glađu, a nakon što su doznali da na sastanku koji je taj dan održan u Ministarstvu gospodarstva između uprave i najvećih vjerovnika Diokija nije postignut dogovor o vlasničkom restrukturiranju Diokija. Dvojica štrajkaša morala su odustati zbog pogoršanog zdravlja.

Vijest o odgodi sastanka razočarala je radnike Dokija dio kojih je okupljen u tvorničkom krugu na zagrebačkom Žitnjaku.

Predsjednik Samostalnog sindikata energetike, kemije i nemetala Hrvatske Ivan Tomac kazao je kako je odgoda neshvatljiva u trenucima dok 450 radnika Diokija u Zagrebu i 350 u Dina Petrokemiji na Krku, više nemaju sredstava za život, a trojica radnika Diokija i dalje štrajkaju glađu na stubama uz postrojenje polietilena unutar tvorničkog kruga Diokija na zagrebačkom Žitnjaku.

Sindikat EKN-a Hrvatske zahtijeva od Vlade RH isplatu zaostalih plaća i nastavak isplate plaća radnicima, sve dok se ne riješi proces restrukturiranja (vlasničkog i poslovnog).

Radnici očekuju napredak u rješavanju sudbine Diokija koja je neizvjesna zbog dugovanja koje tvrtka ima prema Ini, HEP-u, bankama, državi i zaposlenima zbog čega tvrtci prijeti stečaj

Radnici se nadaju vlasničkom restrukturiranju odnosno zamjeni potraživanja najvećih vjerovnika za vlasničke udjele u Diokiju.