NASTAVAK U ČETVRTAK

Sastanak euroskupine o Grčkoj prekinut bez dogovora

24.06.2015 u 22:07

Bionic
Reading

Sastanak ministara financija eurozone, na kojem se očekivao dogovor o Grčkoj, prekinut je u srijedu navečer nakon samo sat vremena i nastavit će se u četvrtak u rano popodne

'Za danas je gotovo. Sastanak će se nastaviti sutra u 13.00 sati', poručio je na svom twitter računu finski ministar financija Alexander Stubb

Predsjednik euroskupine, nizozemski ministar financija Jeroen Dijsselbloem također je potvrdio prekid sastanka.

'Nismo postigli dogovor, ali smo odlučni nastaviti s radom. Sutra ćemo se ponovno okupiti u 13.00 sati', rekao je Dijsselbloem.

Ministri financija nisu imali o čemu raspravljati budući da pred sobom nisu imali dokument koji bi poslužio kao temelj za raspravu. Na tome su cijeli dan radili predstavnici vjerovnika i grčkih vlasti. I grčki premijer Aleksis Cipras razgovorao je više sati s predsjednikom Komisije Jean-Claude Junckerom, šeficom MMF-a Christine Lagarde i predsjednikom Europske središnje banke Mariom Draghijem

Međutim, nisu uspjeli približiti stajališta o popisu reformi koje bi Grčka trebala provesti u zamjenu za deblokiranje 7,2 milijarde eura, bez kojih Grčkoj prijeti bankrot. Grčka mora već za nekoliko dana, 30. lipnja vratiti MMF-u 1,6 milijardi eura.

U srijedu na večer bi se ponovno trebali sastati Cipras, Juncker, Dijsselbloem, potpredsjednik Komisije zadužen za euro Valdis Dombrovskis i povjerenik za ekonomske i monetarne poslove Pierre Moscovici

Uoči sastanka euroskupine, njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble rekao je kako ne očekuje dogovor večeras budući da se u pregovorima između Grčke i triju institucija koji traju od ponedjeljka nije puno promijenilo.

Grčka je priopćila da ne prihvaća zahtjeve vjerovnika o prijevremenim mirovinama i o dobu za odlazak u mirovinu. Vjerovnici traže da se odlazak u mirovinu pomakne s 62 na 67 godina starosti do 2022. godine, umjesto 2025. godine. Također traže povećanje PDV-a na 23 posto za restorane umjesto 13 posto čemu se grčka vlada protivi zbog mogućeg negativnog utjecaja na turizam.

Isto tako institucije traže da se porez na dobit poduzeća podigne na 28 posto čim prije, dok grčka vlada predviđa povećanje na 29 posto od sljedeće godine.

Nema suglasja ni oko smanjenja troškova za obranu - vjerovnici žele da se vojni proračun smanji za 400 milijuna eura, a Grčka pristaje samo na 200 milijuna.