EKSKLUZIVNO ZA TPORTAL

Šaranović nakon propalog 'blitzkriega' u Krašu nudi ruku pomirenja braći Pivac, srpski tajkun otkrio nam je što je ključni uvjet za suradnju

  • Autor: Zoran Korda
  • Zadnja izmjena 26.11.2019 15:55
  • Objavljeno 26.11.2019 u 15:43
Nebojša Šaranović, vlasnik Kappa Star Limiteda, i Ivica Pivac, suvlasnik i predsjednik uprave MI Braća Pivac

Nebojša Šaranović, vlasnik Kappa Star Limiteda, i Ivica Pivac, suvlasnik i predsjednik uprave MI Braća Pivac

Izvor: Cropix / Autor: montaža: Neven Bučević/tportal

Nakon tromjesečnog pohoda na Kraš srpski poduzetnik Nebojša Šaranović morao je priznati poraz. Iako su cijelo vrijeme bili u defenzivi, vrgoračka braća Pivac na kraju su vještim manevrom preokrenula situaciju u svoju korist i okončala nadmetanje

Dobri poznavatelji prilika u Krašu od početka su sumnjali da Šaranovićev pristup može rezultirati uspjehom. Premda je on za Kraševe dionice nudio znatno više od Pivaca i na taj način u kratkom roku dosegnuo kontrolni paket dionica, na kraju nije uspio preskočiti najveću prepreku – Kraš ESOP.

Pokazalo se da strategija 'blitzkriega' u slučaju Kraša nije bila učinkovita jer Šaranović nije dobro odvagnuo mehanizme zaštite od preuzimanja, davno uspostavljene u Krašu. A upravo je radničko dioničarstvo provedeno kroz Kraš ESOP, osim za očuvanje radničkih prava, služilo kao instrument zaštite od neželjenog preuzimatelja.

Nije tajna to da su u Krašu i na braću Pivac dugo vremena gledali s podozrenjem. Međutim vrgorački mesari su povjerenje gradili na dugi rok pa nije čudo da su, kada se pojavio agresivni preuzimatelj iz susjedstva, preko noći postali poželjni gospodari.

I dok je sam izgubio bitku, svojom akcijom Pivcima je pomogao da ostvare dugogodišnje ambicije, a radnicima osigurao znatno višu prodajnu cijenu dionica.

Nakon svega postavlja se pitanje što može učiniti Šaranović kao drugi najveći dioničar Kraša?

Nebojša Šaranović, vlasnik Kappa Star Limiteda

Nebojša Šaranović, vlasnik Kappa Star Limiteda

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Kappa Star Limited

U kratkoj poruci nakon objave vijesti o sklapanju sporazuma između Braće Pivac i Kraš ESOP-a, Šaranović je dao do znanja to da prihvaća poziciju manjinskog vlasnika.

'Naše će djelovanje biti usmjereno isključivo na dobrobit kompanije i radnika. U skladu s vlasničkim udjelom, zalagat ćemo se da se kompanija dodatno razvija, da se otvaraju nova radna mjesta i razvija proizvodnja u Hrvatskoj', potvrdio je za tportal srpski poduzetnik.

Ekskluzivno nam je najavio i prve poteze u ulozi najvećeg manjinskog dioničara.

  • +8
  • +5

Otvorenje trgovine Kraš Bonbonnière na dubrovačkom Stradunu

Izvor: Promo fotografije / Autor: Martin Horvat

'Kako bismo mogli iznijeti konkretne prijedloge za unaprjeđenje poslovanja, od Uprave Kraša tražit ćemo bruto bilance kompanije za 2018. i prvih šest mjeseci 2019. da bismo se detaljno upoznali s poslovanjem. Vjerujemo da je Kraš potpuno transparentna kompanija jer je izlistana na Zagrebačkoj burzi, pa mislimo da će nam Uprava takve podatke, kao značajnom dioničaru, dostaviti u kratkom roku', poručuje Šaranović.

Nema sumnje da Šaranović i njegov tim sa svojim iskustvom u konditorskom biznisu mogu pomoći Pivcima u unapređenju poslovanja Kraša, pogotovo ako se uzme u obzir činjenica da ima najveći potencijal rasta na regionalnom tržištu, posebice u Srbiji.

Zato on namjerava ponuditi konstruktivna rješenja, očekujući dobru suradnju s novim većinskim vlasnicima. 'Odluka je većinskog vlasnika u kojoj mjeri će uzeti u obzir našu ekspertizu u konditorskoj industriji i prijedloge koje ćemo davati', zaključuje Šaranović za tportal.

Ivica Pivac, suvlasnik i predsjednik uprave MI Braća Pivac

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Photo:Krasnodar

Pomirljiva retorika Nebojše Šaranovića ne znači da se u potpunosti pomirio s porazom u vlasničkom nadmetanju s Pivcima. Naime ostaje sumnja je li transakcija između MI Braća Pivac i Kraš ESOP-a legalna s obzirom na to da je pripremljena tijekom aktivne ponude za preuzimanje.

Stoga Šaranović očekuje od Hanfe da rasvijetli sve okolnosti pod kojima su Pivci postigli sporazum s Kraš ESOP-om i utvrdi je li sve bilo po pravilima tržišta kapitala.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!