EKSKLUZIVNO ZA TPORTAL

Šaranović nakon propalog 'blitzkriega' u Krašu nudi ruku pomirenja braći Pivac, srpski tajkun otkrio nam je što je ključni uvjet za suradnju

26.11.2019 u 15:43

Bionic
Reading

Nakon tromjesečnog pohoda na Kraš srpski poduzetnik Nebojša Šaranović morao je priznati poraz. Iako su cijelo vrijeme bili u defenzivi, vrgoračka braća Pivac na kraju su vještim manevrom preokrenula situaciju u svoju korist i okončala nadmetanje

Dobri poznavatelji prilika u Krašu od početka su sumnjali da Šaranovićev pristup može rezultirati uspjehom. Premda je on za Kraševe dionice nudio znatno više od Pivaca i na taj način u kratkom roku dosegnuo kontrolni paket dionica, na kraju nije uspio preskočiti najveću prepreku – Kraš ESOP.

Pokazalo se da strategija 'blitzkriega' u slučaju Kraša nije bila učinkovita jer Šaranović nije dobro odvagnuo mehanizme zaštite od preuzimanja, davno uspostavljene u Krašu. A upravo je radničko dioničarstvo provedeno kroz Kraš ESOP, osim za očuvanje radničkih prava, služilo kao instrument zaštite od neželjenog preuzimatelja.

Nije tajna to da su u Krašu i na braću Pivac dugo vremena gledali s podozrenjem. Međutim vrgorački mesari su povjerenje gradili na dugi rok pa nije čudo da su, kada se pojavio agresivni preuzimatelj iz susjedstva, preko noći postali poželjni gospodari.

I dok je sam izgubio bitku, svojom akcijom Pivcima je pomogao da ostvare dugogodišnje ambicije, a radnicima osigurao znatno višu prodajnu cijenu dionica.

Nakon svega postavlja se pitanje što može učiniti Šaranović kao drugi najveći dioničar Kraša?

U kratkoj poruci nakon objave vijesti o sklapanju sporazuma između Braće Pivac i Kraš ESOP-a, Šaranović je dao do znanja to da prihvaća poziciju manjinskog vlasnika.

'Naše će djelovanje biti usmjereno isključivo na dobrobit kompanije i radnika. U skladu s vlasničkim udjelom, zalagat ćemo se da se kompanija dodatno razvija, da se otvaraju nova radna mjesta i razvija proizvodnja u Hrvatskoj', potvrdio je za tportal srpski poduzetnik.

Ekskluzivno nam je najavio i prve poteze u ulozi najvećeg manjinskog dioničara.

  • +8
Otvorenje trgovine Kraš Bonbonnière na dubrovačkom Stradunu Izvor: Promo fotografije / Autor: Martin Horvat

'Kako bismo mogli iznijeti konkretne prijedloge za unaprjeđenje poslovanja, od Uprave Kraša tražit ćemo bruto bilance kompanije za 2018. i prvih šest mjeseci 2019. da bismo se detaljno upoznali s poslovanjem. Vjerujemo da je Kraš potpuno transparentna kompanija jer je izlistana na Zagrebačkoj burzi, pa mislimo da će nam Uprava takve podatke, kao značajnom dioničaru, dostaviti u kratkom roku', poručuje Šaranović.

Nema sumnje da Šaranović i njegov tim sa svojim iskustvom u konditorskom biznisu mogu pomoći Pivcima u unapređenju poslovanja Kraša, pogotovo ako se uzme u obzir činjenica da ima najveći potencijal rasta na regionalnom tržištu, posebice u Srbiji.

Zato on namjerava ponuditi konstruktivna rješenja, očekujući dobru suradnju s novim većinskim vlasnicima. 'Odluka je većinskog vlasnika u kojoj mjeri će uzeti u obzir našu ekspertizu u konditorskoj industriji i prijedloge koje ćemo davati', zaključuje Šaranović za tportal.

Ivica Pivac, suvlasnik i predsjednik uprave MI Braća Pivac Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Photo:Krasnodar

Pomirljiva retorika Nebojše Šaranovića ne znači da se u potpunosti pomirio s porazom u vlasničkom nadmetanju s Pivcima. Naime ostaje sumnja je li transakcija između MI Braća Pivac i Kraš ESOP-a legalna s obzirom na to da je pripremljena tijekom aktivne ponude za preuzimanje.

Stoga Šaranović očekuje od Hanfe da rasvijetli sve okolnosti pod kojima su Pivci postigli sporazum s Kraš ESOP-om i utvrdi je li sve bilo po pravilima tržišta kapitala.