MI BRAĆA PIVAC

Istražili smo kako je nastalo poslovno carstvo vrgoračkih mesara, a Ivica Pivac otkrio nam je odakle mu novac za preuzimanje Kraša

25.11.2019 u 17:48

Bionic
Reading

Nakon preuzimanja Kraša i pobjede u nadmetanju sa srbijanskim tajkunom Nebojšom Šaranovićem poslovno carstvo braće Pivac, Ivice i Nevena, te njihova nećaka Miljenka snažno je poraslo. Pivci sada upravljaju Mesnom industrijom braća Pivac, PPK-om Karlovac, Vajdom iz Čakovca, Krašem te tvrtkom Sol Tourism, a one zajedno godišnje uprihode više od tri milijarde kuna i imaju oko 3500 zaposlenih

Dionice Kraša počela su braća Pivac kupovati još prije deset godina, a misle da će pod njihovom upravom tvrtka ostvariti svoj pun potencijal nakon restrukturiranja i povećanja efikasnosti. Preuzimanjem Kraša, braća Pivac osnažila su svoju poziciju i zasluženu titulu prehrambenog diva kakvom se mogu resiti još samo Podravka, Atlantic grupa, Vindija i Fortenova.

Pivci su preoteli Kraš Nebojši Šaranoviću otkupom dionica od radnika, okupljenih u tvrtku Kraš ESOP. Oni su držali 276.441 dionicu ili 18,4 posto temeljnog kapitala Kraša. Braća Pivac otkupila su dionice po 861,20 kuna za komad, što ih je ukupno stajalo 238 milijuna kuna. Odakle im toliki novac?

Ivica Pivac za tportal kratko kaže kako je o preuzimanju Kraša već ranije rekao sve, među ostalim u velikom intervjuu za Jutarnji.

Međutim na pitanje kako je financirao preuzimanje Kraša poručuje: 'Toliki novac nitko nema za sebe, taj je posao financiran kreditnim zaduženjem'.

Temeljni biznis braće Pivac oduvijek je bilo mesarstvo, a iako je njihova tvrtka službeno osnovana 1990. godine, obitelj je u tome od 50-ih godina prošlog stoljeća, kada je njihov djed Ante počeo kupovati stoku po selima, klati je za meso i odmah je prodavati jer tada nije bilo hladnjaka u kojima bi se ono čuvalo.

U biznis je brzo ušao i Milenko Pivac, otac braće Ivice, Nevena i Tonćija. Tonći je preminuo u proljeće ove godine. Milenko je preselio obiteljski obrt iz Zavojana u Vrgorac, znatno veće mjesto u kojem je bilo više stoke i potražnje za svježim mesom. Stoka se uglavnom kupovala na sajmu u Imotskom, a većinu posla odrađivao je Tonći, dok mu se nakon odsluženja vojnog roka nisu pridružila mlađa braća Ivica i Neven. Uz veliku upornost i predanost poslu, stvorili su lanac od šest mesnica, uz što su kupili i stočnu farmu u Pitomači.

Jedan od ključnih momenata u njihovu uspjehu bilo je pooštrenje carinskih kontrola na granici s Bosnom i Hercegovinom 2000. godine, što je provela vlada Ivice Račana, čime je preko noći likvidirana nelojalna konkurencija iz Hercegovine. Nakon toga Pivci su mogli samo naprijed, pa su se uskoro počeli baviti uvozom mesa, za što je navodno stručnjak bio brat Neven.

Uvoz mesa im je i danas jedan od stupova poslovanja, a jedini veći uvoznici hrane u Hrvatskoj su veliki trgovački lanci Konzum i Lidl, no braća Pivac nisu se jednom našla pod velikim kritikama zbog uvoza mesa upitne kvalitete. Prvi put u široj javnosti spominjali su se u jeku kravljeg ludila 2006. godine, kada je u njihovoj klaonici zaklana krava koja je imala tu zaraznu bolest.

Četiri godine kasnije, 2010., braća Pivac spominjala su se u 'aferi Meso', kada se sumnjalo da u luci Ploče u neadekvatnim uvjetima drže goleme količine mesa uveznog iz dalekog Brazila.

U žižu javnosti ponovno dospijevaju prije tri godine tijekom 'afere Salmonela', kada je na domaćem tržištu pronađen veći broj jaja i pilećeg mesa zaraženog salmonelom. Petogodišnji dječak iz Bregane hranio se zaraženim jajima koja su Pivci uvezli iz Poljske, od čega je nažalost i preminuo.

Iz svih ovih afera braća Pivac izašla su neokrznuta.

Novac koji su zaradili do 2003. godine mudro su uložili u preuzimanje kompanija Dalmesso, koja je potpuno integrirana u MI Braća Pivac, i PPK Karlovac. Time konačno prestaju biti lokalni mesari i postaju važan igrač na domaćoj sceni.

U proteklih 15 godina Pivci su u PPK uložili preko 350 milijuna kuna, a kompanija godišnje obrne promet viši od milijardu kuna, pri čemu zapošljava više od 600 ljudi.

Matična kompanija, Mesna industrija braća Pivac, zapošljava 1110 ljudi, na godišnjem prometu od 1,1 milijarde kuna i oko 40 milijuna kuna čiste dobiti u prošloj godini. Ove godine pohvalili su se time da su sagradili i najveću pršutanu u ovom dijelu Europe u mjestu Ravča, a investicija je bila teška 15 milijuna eura.

Treći kapitalac u njihovom portfelju je Vajda iz Čakovca, njihova posljednja velika investicija, koju su preuzeli 2015. godine, po scenariju gotovo identičnom preuzimanju Kraša - kupovali su dionice na burzi dok nisu uspjeli steći kontrolni paket.

Bivši ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić otvorio je 24. svibnja 2019. nove pogone tvornice Vajda u Čakovcu, a koji posluju u sklopu grupe Pivac Izvor: tportal.hr / Autor: CROPIX

Vajda je pod Pivcima od 2015. do danas udvostručila svoj promet koji je skočio s 200 na 400 milijuna kuna, a broj zaposlenih smanjen je s 365 na 225 ljudi.

Tvrtka posluje s minimalnom dobiti od dva milijuna kuna. U Vajdu su Pivci uložili nešto više od 50 milijuna kuna, a još 20 milijuna kuna planiraju uložiti u idućoj godini.

No niti to nije sve, jer su braća Pivac i u turističkom biznisu, i to kroz tvrtku Sol Tourism, preko koje upravljaju hostelom Sol i hotelom Petka u Dubrovniku, dok u Makarskoj imaju hotel Biokovo i aparthotel Miramare.

Sol Tourism je lani, prema podacima Poslovne Hrvatske, poslovao s oko 27 milijuna kuna prihoda, nešto više od dva milijuna kuna dobiti te je zapošljavao 46 osoba.

Braća Pivac novi većinski vlasnici Kraša Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Photo:Krasnodar