švedski istraživački institut

SAD najveći izvoznik oružja u svijetu, veliki pad Rusije

15.03.2021 u 13:10

Bionic
Reading

SAD je potvrdio poziciju najvećeg izvoznika oružja u svijetu, s više od trećine udjela u globalnoj prodaji u proteklih pet godina, objavio je u ponedjeljak švedski istraživački institut SIPRI.

Američki izvoz porastao je u razdoblju od 2016. do 2020. godine 15 posto, a SAD je činio 37 posto globalne prodaje oružja, utvrdio je institut.

Američki su proizvođači prodali oružje 96 zemalja, a polovina je isporučena na Bliski istok.

Globalni obujam prodaje bio je pak nepromijenjen u odnosu na razdoblje od 2011. do 2015., prvi puta od početka tisućljeća, istič u SIPRI-ju, dodavši ipak da se zadržao na najvišoj razini od Hladnog rata.

„Prerano je da bi se pouzdano procijenilo je li završeno razdoblje naglog rasta transfera oružja, koje je trajalo dva desetljeća“, naglasio je viši istraživač u odjelu za programe naoružanja i vojnih izdataka u SIPRI-ju Pieter Wezman.

U pandemijskoj 2020. godini vrijednost transfera oružja pala je 16 posto, ali u SIPRI-ju su bili oprezni u odgovoru na pitanje je li razlog zaraza ili otklon od uvriježenih trendova.

I industrija oružja bilježila je poremećaje u lancima opskrbe, ali većina oružja naručena je prije 2020. i „nekoliko je zemalja tijekom pandemije sklopilo vrlo važne dogovore“, rekao je Wezeman.

Naveo je primjere Poljske, Japana i Njemačke, koji su naručili velik broj borbenih zrakoplova.

Saudijska Arabija veliki kupac

Odredište četvrtine američkog izvoza na Bliski istok bila je Saudijska Arabija, što je čini najvažnijim tržištem za SAD.

Američki prihod od izvoza oružja porastao je 15 posto.

Tek će se vidjeti hoće li kabinet novog američkog predsjednika Joea Bidena revidirati politiku izvoza u Saudijsku Arabiju, ističe stručnjak švedskog instituta.

Iako je SAD signalizirao oštriji stav prema izvozu navođenih bombi koje se koriste u sukobima u Jemenu, "malo je vjerojatno da će SAD prekinuti isporuku naprednih borbenih zrakoplova ili brodova“, dodaje.

  • +14
Američka vojska Izvor: US Army / Autor: Sgt. Ken Scar

Saudijska Arabija i dalje je najveći svjetski uvoznik, s 11 posto udjela u ukupnom uvozu.

Veliki su izvoznici bili i Velika Britanija i Francuska, no britanski je udio u izvozu opao završetkom velikih isporuka borbenih zrakoplova u Saudijsku Arabiju.

Veliki pad ruskog izvoza

Rusija je zauzela drugo mjesto na ljestvici izvoznika u razdoblju od 2016. do 2020., s petinom udjela u globalnim isporukama oružja. Prodali su oružje u 45 zemalja, a više od polovine izvoza bilo je usmjereno u Indiju, Kinu i Alžir.

Ruski je izvoz ipak potonuo za petinu u odnosu na prethodno petogodišnje razdoblje, „prije svega zbog značajnog pada prodaje Indiji“, rekao je Wezeman.

Indija, drugi uvoznik u svijetu, nastojala je diverzificirati svoje dobavljače oružja i izgraditi domaće proizvodne kapacitete.

Francuska je pak zauzela treće mjesto na ljestvici izvoznika, s osam posto udjela u isporukama, a poslovala je s Indijom, Egiptom i Katarom, priopćio je institut.

Njemačka i Kina također su bile među pet glavnih izvoznika, utvrdio je SIPRI, dodavši da je pet vodećih činilo tri četvrtine globalnog izvoza oružja.

Kineski problemi

Kina je snabdjela oružjem 51 zemlju, ali nekoliko velikih tržišta zatvoreno je iz političkih razloga, uključujući Indiju, Japan i Australiju.

Kineski izvoz smanjio se gotovo osam posto u odnosu na prethodno petogodišnje razdoblje i nije se značajno probio na bliskoistočno tržište, prema SIPRI-ju.

Azija i Oceanija bile su glavna regija uvoza oružja, s udjelom u globalnom uvozu od 42 posto.

Slijedi Bliski istok s trećim udjela, pri čemu su Egipat, Katar i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) zauzeli mjesta na ljestvici 10 najvećih svjetskih uvoznika.

Institut koristi petogodišnji ciklus kako bi ublažio utjecaj fluktuacija koji uzrokuju velike narudžbe.

Baza podataka o prijenosu oružja ne uključuje malokalibarsko oružje i temelji se na javnim izvorima, od nacionalnih i regionalnih novina do specijaliziranih međunarodnih časopisa, kao i vladinih i izvještaja industrije.