donosi li biden promjene?

U SAD uglavnom izvozimo lijekove, oružje i transformatore, a uz dvije ključne promjene robna razmjena bi se mogla poprilično unaprijediti

  • Autor: Nikola Sučec
  • Zadnja izmjena 21.01.2021 19:56
  • Objavljeno 21.01.2021 u 19:56
Trgovina sa SAD-om - ilustracija

Trgovina sa SAD-om - ilustracija

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: EPA, tportal.hr

Sjedinjene Američke Države inauguracijom predsjednika Joea Bidena ušle su u novu eru. Ova golema zemlja trebala bi se stabilizirati i raditi na liječenju unutarnjih podjela, a mnogo se očekuje i od Bidenove vanjske politike i odnosa s Europskom unijom. Možda je novi predsjednik prilika i za Hrvatsku jer s Amerikom imamo prilično skromnu robnu razmjenu i suradnju

Robna razmjena Hrvatske sa SAD-om imala je blage oscilacije u eri vladavine Donalda Trumpa. Kada je on preuzeo mandat, 2016. godine, Hrvatska je u SAD izvezla roba i usluga u vrijednosti nešto višoj od četiri milijarde kuna dok je uvoz iznosio nešto više od milijardu kuna.

Na tim se razinama uvoz zadržao do danas, a izvoz je varirao od godine do godine. Podaci DZS-a otkrivaju da je nakon jake 2016. u 2017. izvoz pao na 2,5 milijardi kuna, godinu kasnije porastao je na tri milijarde kuna, a u prvih devet mjeseci prošle godine u SAD je izvezeno roba i usluga vrijednih nešto više od dvije milijarde kuna.

Tablica: Robna razmjena sa SAD-om

Tablica: Robna razmjena sa SAD-om

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: tportal.hr

Iako je u bilanci ukupnog hrvatskog izvoza SAD tek manji trgovinski partner, u Hrvatskoj gospodarskoj komori kažu kako ohrabruje trend rasta izvoza. Najvažniji izvozni proizvodi koje plasiramo u SAD-u su lijekovi, pištolji, proizvodi od metala, prehrambeni proizvodi i transformatori. Osim toga, preko 'bare' odlaze hrvatski cement, ostali građevinski materijal, orašasti plodovi, elektronička oprema i niz drugih proizvoda u manjem obujmu.

'Hrvatska u SAD izvozi i puno usluga. Prema podacima Hrvatske narodne banke, vrijednost prihoda od usluga pruženih SAD-u za razdoblje od 2011. do kraja trećeg tromjesečja 2020. iznosi 2,47 milijardi eura, a u prva tri tromjesečja (prvih devet mjeseci) 2020. ostvareno je prihoda u iznosu od 152 milijuna eura. Usluge uključuju: usluge popravaka, financijske usluge, telekomunikacijske i IT usluge, naknade za prava korištenja intelektualne imovine, usluge oplemenjivanja, usluge istraživanja i razvoja, usluge upravljanja i savjetovanja, osobne usluge te usluge kulture i razonode', dodaju iz HGK.

Deset najvećih izvoznika u SAD-u u razdoblju od 2017. do 2019., prema podacima HGK, su Pliva, HS Produkt, Omco Croatia, Calucem, General Electric Hrvatska, Podravka, Agencija Alan, Jedinstvo - PNO, Končar - Energetski transformatori i Hermes International.

  • +9
  • +6

Inauguracija Joea Bidena i Kamale Harris

Izvor: EPA / Autor: SAUL LOEB / POOL

U HGK-u kažu kako je jedan od najvećih izazova naših tvrtki koje posluju sa SAD-om svakako problem dvostrukog oporezivanja.

'Potpisivanje Sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja svakako će doprinijeti boljim gospodarskim odnosima dviju zemalja te će olakšati i unaprijediti poslovanje hrvatskih tvrtki sa SAD-om. HGK je aktivno uključen u proces pripreme Sporazuma i vjerujemo da će nova američka administracija uvidjeti njegovu važnost i što prije potpisati ga', kažu nam i zaključuju:

'Vjerujemo da će gospodarska i trgovinska politika nove administracije predsjednika Joea Bidena promijeniti trenutni smjer, i to natrag prema procesu ekonomske globalizacije, suradnje s međunarodnim organizacijama i eventualnom uključivanju u neke nove/stare trgovinske sporazume. Moglo bi se popraviti i trenutno oslabljeno strateško partnerstvo Washingtona i EU-a, s nadom da će nova administracija omogućiti stabilnost i predvidljivost odnosa i trgovine EU-a i SAD-a. Sve to u konačnici bi svakako koristilo Hrvatskoj, odnosno našim tvrtkama koje međunarodno posluju.'

Darinko Bago, predsjednik Hrvatskih izvoznika, kaže za tportal da se dolaskom Joea Bidena u Bijelu kuću neće ništa bitno promijeniti za hrvatska poduzeća, isto kao što se ništa nije promijenilo dolaskom Donalda Trumpa.

Darinko Bago

Darinko Bago

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic

'I dalje ćemo izvoziti lijekove, oružja i transformatore i mislim da se pod Bidenom ništa neće bitno dogoditi. Pozitivni pomaci mogli bi biti ukidanje dvostrukog oporezivanja i viznog režima, ali oko toga se moraju potruditi Vlada i predsjednik države', kaže nam i nastavlja:

'Ako želimo postati vidljiviji Amerikancima, treba nam zajednički nastup Vlade, predsjednika, ali i administracije u Bruxellesu, jer smo mi dio Europske unije. Dobro je kod Bidena to da je on više puta bio u Hrvatskoj i poznaje cijelu regiju, to može biti pozitivna stvar, ali bojim se da će on imati previše posla u SAD-u da bi se bavio nama. Hrvatska je jednostavno izvan sfere američkog utjecaja, nismo mi Kina.'

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!