izmjene zakona

Sabor u utorak raspravlja o obiteljskim mirovinama, povećanju roditeljske naknade i plaćenom očinskom dopustu

11.07.2022 u 18:05

Bionic
Reading

Hrvatski sabor u utorka nastavlja sjednicu raspravom o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju kojima se redefinira model obiteljskih mirovina, te izmjenama Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama kojima se uvodi očinski dopust i povećava roditeljska naknada

Izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju obiteljske mirovine od 1. siječnja iduće godine povećati će se za 10 posto te omogućiti korištenje dijela obiteljske mirovine uz osobnu mirovinu.

Samo ovim dvjema izmjena obuhvati će se gotovo 300 tisuća mirovina, za što će se u 2023. izdvojiti više od 1,1 milijardu kuna.

Također, od 1. siječnja iduće godine povećati će se i mirovine za korisnike najnižih mirovina za ukupno tri posto zaključno do 2025. godine.

Sabor će raspravljati i o izmjenama Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama kojima se uvodi novo pravo - plaćeni očinski dopust u trajanju od 10 radnih dana za zaposlene i samozaposlene roditelje za jedno dijete, odnosno 15 radnih dana u slučaju rođenje blizanaca, trojki ili istovremeno rođenja više djece.

Za vrijeme korištenja prava naknada plaće predviđa se u punom iznosu osnovice za naknadu plaće, a pravo se može koristiti nakon rođenja djeteta, najkasnije do navršenih šest mjeseci života djeteta.

Povećava se i najviši iznos naknade plaća koja se isplaćuje za vrijeme korištenja prava na roditeljski dopust za zaposlene i samozaposlene roditelje - sa sadašnjih 5654 kune na 7500 kuna. Na istovjetan način uređuje se i korištenje prava na roditeljski dopust za slučaj smrti djeteta zaposlene ili samozaposlene majke.

Povećava se i naknada plaće za vrijeme korištenja prava na roditeljski dopust zaposlenog ili samozaposlenog roditelja kao prava na rad s polovicom punog radnog vremena sa sadašnjih 2328 kuna na 3658.