IVICA MUDRINIĆ:

'S ovakvom Vladom u Europu ćemo ući kao siročad'

17.03.2010 u 11:06

Bionic
Reading

Predsjednik Uprave HT-a, član Gospodarskog savjeta predsjednika Josipovića i član Izvršnog odbora HUP-a Ivica Mudrinić u intervjuu Globusu govori o preprekama u dijalogu s Vladom i upozorava da odbijanje prijedloga poslodavaca vodi Hrvatsku u još dublju krizu. Najavljuje i mogućnost izlaska poslodavaca iz GSV-a ukoliko Vlada ne pokaže pravu volju za promjenama

Premda su poslodavci, nakon nekoliko neuspješnih sastanaka, prošlog tjedna iz Banskih dvora izašli s malo optimizma jer je Vlada najavila ukidanje donje stope kriznog poreza, novi investicijski ciklus, kao i ukidanje parafiskalnih nameta, Mudrinić smatra da to nije dovoljno.

'Država se više ne može zaduživati za javnu potrošnju, ne može više zanemarivati činjenicu da imamo rigidno radno zakonodavstvo, da smo nekonkurentni, da imamo vrlo visoke poreze i namete i visoku razinu nelikvidnosti, a da nam je izvoz nizak. Na temelju ovih činjenica HUP nastoji Vladi ukazati na ozbiljnost situacije s ciljem da se okrene održivom ekonomskom modelu koji podrazumijeva strogo upravljanje javnom potrošnjom, ozbiljne reforme javne uprave, strateško upravljanje javnim poduzećima, dakle da povuče sve one poteze koji su nedostajali u politici Vlade proteklih godina', ističe Mudrinić te upozorava da će, ukoliko ne dođe do napretka, HUP razmotriti odluku o napuštanju Gospodarsko-socijalnog vijeća.

Priznaje da se dolaskom Jadranke Kosor na čelo Vlade situacija pokrenula s mrtve točke, ali naglašava da mjere nisu pravovremene ni dostatne. 'Ovo što čini Vlada nije dovoljno. Pogotovo što je Hrvatska na pragu EU, a pritom nismo spremni za ulazak. Bojim se da će hrvatsko gospodarstvo ući u EU kao siroče koje će se teško nositi s konkurencijom iz Unije', skeptičan je Mudrinić.

Predsjednik Uprave HT-a posebno naglašava pogubne posljedice do kojih dovodi postojeća gospodarska situacija, a to su pad konkurentnosti, gubitak mladih obrazovanih ljudi i opasnost od odljeva kapitala. 'Vlasnici kapitala mogu već i danas, a sutra će još lakše, iseliti svoj kapital. Kapital može trpjeti 5 ili 10 posto lošije uvjete u Hrvatskoj nego drugdje, ali ne može trpjeti 25 posto lošije uvjete', upozorava Mudrinić.

Pričajući o nedostatku odgovornosti u društvu, Mudrinić kritizira model biranja saborskih zastupnika preko stranačkih lista i zalaže se za izravne izbore. 'Saborske zastupnike biramo na stranačkim listama i, zapravo, nitko od nas ne zna tko je njegov zastupnik u Saboru. Nema spone između birača i izabranih političara i zato nema ni izravne odgovornosti. Trebalo bi uvesti drukčiji način biranja zastupnika, da se biraju ljudi, a ne liste, jer bi onda građani znali koga biraju, mogli bi doći do svojeg zastupnika ili zastupnice, a na sljedećim izborima bi znali hoće li ih ponovno izabrati ili ne', poručuje Mudrinić.

Komentirajući negativne pokazatelje poslovanja HT-a, Mudrinić ističe negativan utjecaj pada BDP-a, uvođenja posebnog poreza na usluge mobilne telefonije, kriznog poreza, povećanja PDV-a na poslovanje te zaključuje da je, s obzirom na ukupno stanje u gospodarstvu, rezultat poslovanja HT-a dobar. Što se tiče cijena usluga, smatra da su naše cijene usporedive s europskima. 'Razumljivo je da je korisniku privlačan koncept što nižih cijena, no to mu neće omogućiti korištenje najnaprednijih usluga poput, primjerice, IPTV-a ili sličnih usluga na najrazvijenijim svjetskim tržištima. Samo održiv cjenovni sustav omogućuje nastavak ulaganja u najnaprednija tehnološka rješenja koja industrija može ponuditi', tvrdi Mudrinić.

Govoreći o poslovnim planovima, Mudrinić odbacuje mogućnost odlaska na drugu menadžersku poziciju u Deutsche Telekomu ili u neku drugu kompaniju.