JEDNO OD RJEŠENJA HNB-a

Rohatinski predlaže limitiranje franka na 6 kuna

10.08.2011 u 08:15

Bionic
Reading

Vrtoglavi rekordni rast tečaja švicarskog franka komentirao je za HTV guverner HNB-a Željko Rohatinski i ustvrdio da trenutačna situacija ne odgovara niti građanima s kreditom u švicarcima niti bankama. Ponudio je i dva moguća rješenja

Kazao je da je bitno problemu pristupiti s ekonomske i pravne strane, a ne sa socijalne i političke. Izjavio je da su građani znali za mogući rizik prilikom potpisivanja kredita te da je HNB prije na to upozoravao.

Pojasnio je da rješenje mora biti prije svega transparentno. Ako se limitira tečaj CHF-a, to bi trebalo biti šest kuna za švicarac, a ne 5,80, koliko je Vlada predložila.

S obzirom na sve češće prozivke da bi HNB trebao nešto napraviti, Rohatinski je predložio sljedeće: kredit bi se podijelio na dio koji se otplaćuje, a dio koji ide na 'balon' ne opterećuje se troškovima rezervacije. Dio kredita koji je iznad šest kuna za CHF ne tretira se kao rizični plasman. Druga se mjera svodi na to ako bi kreditni potencijal banaka došao u pitanje, HNB je spreman smanjiti troškove pričuve.

Dodao je da problem zapravo nije franak, već euro i američki dolar. 'Švicarski franak samo je kolateralna žrtva', zaključio je guverner.