PROF. DRAGO JAKOVČEVIĆ

'Rohatinski je jasno stao na stranu interesa banaka'

24.08.2010 u 11:30

Bionic
Reading

Prozvan da je kritizirajući ideju dodatnog oporezivanja banaka stao na stranu bankarskog lobija, guverner Rohatinski kazao je da nije štitio banke, nego zemlju od političara koji nemaju snage raditi za opće dobro. Komentirajući za tportal guvernerovu izjavu, Drago Jakovčević je kazao da je Rohatinski jasno stao na stranu banaka, dok Guste Santini misli da je Rohatinski u pravu

Ideja oporezivanja banaka bila je bliska Dragi Jakovčeviću, koji ju je smatrao boljim izborom nego smanjivanje plaća i mirovina.

'Ne bih imao rezerve prema bankama, no Rohatinski očito drukčije razmišlja i jasno je stao na stranu interesa stranih banaka u Hrvatskoj. Banke su najmoćnije financijske institucije koje upravljaju mirovinskom štednjom i našom budućnošću, pa je jasno koliko je njihov lobi snažan', komentirao je guvernerovu izjavuDrago Jakovčević profesor Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Što se tiče prijedloga rebalansa, bolje bi bilo da je Vlada odmah napravila rez nego ići u kasnije promjene', smatra Jakovčević.

Ekonomist Guste Santini podržava guvernera: 'Rohatinski je u pravu, on je štitio interese Hrvatske.' Santini smatra da će samo plasiranje u javnost ideje o porezu na banke imati svoju cijenu: 'Banke će smanjiti svoje povjerenje prema vlasti, što dovodi do povećanja rizika i cijene', rekao je Santini za tportal.

Za Santinija je ključno pitanje zašto smo privatizirali banke, smatrajući da bi se porez mogao uvesti da su banke u hrvatskom vlasništvu, dok su one u stranim rukama, za njihove 'majke' banke, 'kćeri' u Hrvatskoj su marginalne.

Komentirajući prijedlog rebalansa, Santini kaže da se to moglo i očekivati od HDZ-a i koalicije, a oporbu rebalans ionako nije zanimao.