neodrživa situacija

Riba do Uskrsa skuplja 20 posto

22.03.2022 u 09:48

Bionic
Reading

Cijene ribe mogle bi, prvenstveno zbog golemog rasta cijena goriva, do Uskrsa narasti između deset i 20 posto, procjenjuju ribari i poduzetnici koji se bave distribucijom

Sadašnja situacija je neodrživa jer je gornja granica cijene plavog dizela za održivo poslovanje ribara pet kuna, a ona je u jednom trenutku dosegnula 9,5 kuna, kaže Ivo Bartulović, direktor i suvlasnik tvrtke Centaurus koja se bavi distribucijom i preradom svježe i smrznute ribe.

Predsjednik Ceha za ribarstvo, akvakulturu i poljodjelstvo pri HOK Splitsko-dalmatinske županije, Antonio Šunjić, potvrđuje golem porast ulaznih troškova, a pogotovo cijene plavog dizela.

"Vlasnici ribarica koji idu na otvoreno more, odnosno oni koje love u ZERP-u, posluju s gubitkom. Prošle godine u ovo vrijeme cijena plavog dizela bila je 3,2 kune, a sada će se najavljenim smanjenjem od 1,7 kuna smanjiti na oko osam kuna. Psihološka cijena je od pet do 5,5 kuna po litri.

Na toj razini cijene, kada pokrijemo troškove, poslujemo na nuli - možemo isplatiti plaće, ali ne zaradimo ništa. A cijene ribe ne rastu. Izvozna cijena najprodavanijeg mola bila je 2000. godine 32 kune po kilogramu, a takva je i 2022. U maloprodaji je taj kilogram mola bio 50 do 60 kuna, a toliko je i danas", pojašnjava Šunjić.

Napominje kako je vrlo izgledno da će u ovakvoj situaciji Vlada ponovno proglasiti lovostaj od 1. travnja do 1. svibnja. Kada je lovostaj, ribari imaju mjere pomoći. Nisu u gubitku jer nemaju velike troškove, niti zarađuju.

Šunjić kaže da su ribari došli pred zid te dodaje: "Kao vlasnici većih plovila imamo još nešto zaliha goriva. Kada potrošimo te zalihe, onda moramo stati i bez lovostaja jer nama svaka cijena veća od 5,5 kuna po litri znači čisti gubitak. Manji brodovi, koji troše oko 250 litara goriva dnevno, moraju ga češće kupovati i oni će vjerojatno loviti ribu i plasirati je po višoj cijeni."

Tijekom lovostaja, napominje Bartulović, ribari će dobiti naknadu, ali svi ostali u tom lancu neće dobiti ništa, pišu novinari Jutarnjeg lista Jozo Vrdoljak i Zlatko Šimić.