STANOVI, KUĆE, VIKENDICE

Rezanje poreza na promet nekretninama je dobrodošlo, ali ima i boljih poteza

20.09.2016 u 16:00

Bionic
Reading

Kako bi potaknuli trgovinu na tržištu nekretninama, HDZ-ovi ekonomski stratezi na čelu s tehničkim ministrom financija Zdravkom Marićem u predizbornoj kampanji obećali su smanjenje poreza na promet nekretninama s pet na četiri posto

Građane, ali i agencije za promet nekretninama veseli svako smanjenje poreza. No stručnjaci za nekretnine Vedrana Likan i Boro Vujović smatraju da jedan postotni bod manji porez neće potaknuti tržište nekretnina ako ga ne budu pratile ostale porezne reforme, poput ukidanja parafiskalnih nameta. Isto tako napominju da svaki potez koji Vlada planira napraviti treba napraviti odmah, bez odugovlačenja, kao što se odugovlači s porezom na nekretnine.

'Svaka najava koja nije brzo ostvariva loša je jer stvara zastoj', rekao je tportalu Vujović.

Likan kaže da joj je najava smanjenja poreza za nekretnine za jedan postotni bod draga jer već prati trend oživljavanja tržišta. 'Samo smanjenje s pet na četiri posto neće imati silan utjecaj, ali će Hrvatska kao destinacija za ulagače u nekretnine biti nešto interesantnija', rekla je Likan za tportal.

Dodaje kako je promjena poreza dobrodošla, ali u kontekstu širih poreznih promjena uvođenjem poreza na nekretnine koji bi zamijenio komunalne doprinose.

'Ako gledamo vlasništvo nad nekretninama, mi smo vrlo bogat narod. Kada bi se oporezivale sekundarne nekretnine poput vikendica i poslovnih prostora, njihovi vlasnici bi ih stavili u funkciju', kazala je Likan.

Vujović pojašnjava kako porez na promet nekretninama najviše pogađa promet starim stanovima koji nakon prodaje državnom proračunu donesu puno prihoda od PDV-a.

'Kad se proda takav stan, nešto ode agenciji, nešto se potroši na renoviranje, nešto na stolariju, nešto na majstore, treba kupiti pločice i tako dalje. Svaki taj promet generira novi PDV koji je državi najvažniji prihod. Smanjenje poreza treba pozdraviti, a bilo bi još bolje da ga smanje na dva posto, kao u susjednim državama', zaključio je.