POKLON PAKET

Renault prodao većinski udjel u Avtovazu za jednu rublju ruskom znanstvenom institutu

27.04.2022 u 15:50

Bionic
Reading

Francuski proizvođač automobila Renault prenijet će 68-postotni udio u proizvođaču automobila Avtovazu na ruski znanstveni institut za simboličan iznos, objavila je Rusija u srijedu.

Renault je odlučio prenijeti vlasnički udio u Avtovazu na moskovski institut za istraživanje automobila i motora NAMI zato što nije mogao nastaviti poslovati u Rusiji, objavilo je ministarstvo trgovine.

Udio je prodan za jednu rublju, a Renault će zadržati pravo otkupa u idućih pet do šest godina, napomenuo je ruski ministar trgovine Denis Manturov, prema izvješćima ruske novinske agencije Interfax, dodavši i da će Renaultov udio u moskovskoj tvornici preuzeti gradska uprava.

"No, budemo li u tom razdoblju ulagali, ulaganja će biti uključena u troškove. Nitko nikome neće ništa pokloniti", naglasio je Manturov.

Ni francuska kompanija ni vlada u Parizu, koja u Renaultu drži vlasnički udio od 15 posto, nisu željele komentirati transakciju, napominje Reuters.

Francuski proizvođač automobila izvijestio je u ožujku da će obustaviti rad u moskovskoj tvornici zbog snažnog pritiska kojem je izložen od početka ruske invazije na Ukrajinu.

Istaknuli su i da razmatraju negotovinski otpis 2,2 milijarde eura kako bi iskazali potencijalne troškove obustave poslovanja u Rusiji.