velika investicija

Remont Rafinerije nafte Rijeka, u pripremi ugradnja postrojenja vrijedna četiri milijarde kuna

28.09.2019 u 19:02

Bionic
Reading

U prva četiri mjeseca ove godine u Rafineriji nafte Rijeka u Urinju obavljen je do sada najveći remont, vrijedan 800 milijuna kuna, a u pripremi je ugradnja postrojenja za obradu teških ostataka delayed coker vrijednosti četiri milijarde kuna, rečeno je u subotu na Danu otvorenih vrata Rafinerije.

Član Uprave Ine Ivan Krešić kazao je da se ta manifestacija organizira s ciljem da kompanija bude što transparentnija u svom djelovanju te u odnosu prema lokalnoj zajednici.

Naglasio je da je ulaganje u postrojenje delayed coker veće od onog u Pelješki most. Nakon dovršetka, za oko tri godine, povećat će se profitabilnost i omogućiti da riječka Rafinerija nafte dođe u rang najsofisticiranijih europskih rafinerija te time osigurati njenu dugoročnu održivost, rekao je Krešić. Potpis ugovora za ove radove očekuje se do kraja godine.

Direktor Rafinerije nafte Rijeka Ivica Jerbić izvijestio je da su u sklopu remonta Rafinerije ove godine obavljeni investicijski radovi, radovi održavanja i zamjene katalizatora. Očekivani rezultati su podizanje operativne sposobnosti, povećanje energetske učinkovitosti i sigurnosti te zaštite okoliša.

U sklopu investicijskih radova bili su radovi na pećima Rafinerije, postrojenjima za uklanjanje sumporovodika iz destilata, modernizacija generatora pare a najsloženiji zadatak bila je ugradnja nove kolone na toping postrojenju, visine 55 metara.

Uz to, počela je gradnja novog postrojenja za proizvodnju propilena, osnove za proizvodnju plastike, novog visoko profitabilnog proizvoda rafinerije.

Radovi održavanja obuhvatili su kemijsko čišćenje 750 komada opreme i više od od 1000 inspekcijskih nadzora, pri čemu je zbrinuto više od 680 tona opasnog otpada, rekao je Jerbić.

U poslovima remonta riječke Rafinerije nafte sudjelovalo je 2000 vanjskih izvođača iz nekoliko desetaka domaćih i međunarodnih tvrtki, kazao je.

Jerbić je istaknuo i da mjerne postaje i redovita mjerenja zraka i morske vode oko i uz Rafineriju pokazuju najbolje rezultate, osim postaji neposredno uz Rafineriju, koja je bilježila prekoračenja količine štetnih elemenata zraku. No, kazao je, nadamo se da će izvedeni radovi u sklopu remonta znatno doprinijeti smanjenju emisije štetnih čestica.

Zadovoljstvo suradnjom s Inom i riječkom Rafinerijom nafte u Urinju izrazili su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i načelnik Kostrene Dražen Vranić.