poruka iz mol-a:

'Rijeka će postati vrhunska europska rafinerija! Postrojenje vrijedno četiri milijarde kuna počinje raditi 2023.'

  • Autor: L. F.
  • Zadnja izmjena 11.06.2019 10:51
  • Objavljeno 11.06.2019 u 10:51
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Ferenc Horváth, izvršni potpredsjednik MOL Grupe za Rafinerije i marketing, istaknuo kako je riječka rafinerija vrlo važan dio Ine i MOL-a te da će se ona do 2023. unaprijediti do razine vrhunske europske rafinerije

U intervjuu za Poslovni dnevnik Horváth je podsjetio kakav je sudbina rafinerije u Sisku.

'Krajem 2018. godine Uprava Ine jednoglasno je odobrila program INA R&M Novi smjer 2023. i objavila svoju odluku. Program uključuje koncentraciju prerade sirove nafte u Hrvatskoj u Rafineriji nafte Rijeka i transformaciju Rafinerije nafte Sisak u industrijski centar. To znači da će Sisak ostati vrijedan dio Ine, a naravno i MOL-a s obzirom na to da smo svi dio jedne poslovne obitelji, te će kompanija nastaviti s poslovnim aktivnostima na lokaciji. Osim već odobrene proizvodnje bitumena, čija će proizvodnja započeti 2021. godine, ostali projekti planirani u skladu sa strateškim smjernicama uključuju logističko središte, proizvodnju maziva i potencijalno rafineriju biokomponenti', rekao je Horváth.

Za riječku rafineriju istaknuo je kako je ona izuzetno važan dio kompanije.

'Što se tiče riječke rafinerije, ona je vrlo važan dio Ine i MOL-a, a postrojenje za obradu teških ostataka (DCU) unaprijedit će je do razine vrhunske europske rafinerije. Radi se o velikom ulaganju, od 4 milijarde kuna, a postrojenje bi trebalo biti pušteno u rad 2023', izjavio je Horváth.

Ferenc Horváth, izvršni potpredsjednik MOL Grupe za Rafinerije i marketing

Ferenc Horváth, izvršni potpredsjednik MOL Grupe za Rafinerije i marketing

Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Zbog smanjivanja važnosti motornih goriva MOL namjerava sve veći značaj dati proizvodnji sirovina za petrokemiju.

'MOL vjeruje da će se, kako se bude smanjivala važnost motornih goriva, istovremeno otvoriti nove mogućnosti. Veća proizvodnja sirovina za petrokemiju velika je prilika, uz širenje vrijednosnih lanaca kemikalija te druge proizvode visoke vrijednosti, kao što su mlazna goriva i aromatski spojevi. Do 2030. godine namjeravamo povećati proizvodnju koja nije vezana uz gorivo na 50% ukupne proizvodnje, u usporedbi s trenutačnih 30%', najavio je izvršni potpredsjednik MOL Grupe za Rafinerije i marketing.

  • +8
  • +5

Rafinerija Sisak

Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!