RADIĆ I KOSOR JEDINSTVENI

Rebalans neće zaustaviti gradnju Pelješkog mosta

17.07.2009 u 12:52

Bionic
Reading

Među troškovima koji će se rezati trećim proračunskim rebalansom neće se naći i Pelješki most. Premijerka Jadranka Kosor već je u prvim danima svog mandata rekla da gradnja na Pelješcu ide dalje, a potvrdio je to danas i Jure Radić, direktor Instituta građevinarstva Hrvatske (IGH)

'Očekujem da će rebalans samo produljiti gradnju. Umjesto četiri, to će bit pet ili šest godina. U krivu su oni koji traže zaustavljanje ulaganja u velike građevinske projekte. Graditeljstvo je zamašnjak gospodarskog razvoja. Jedna kuna uložena u graditeljstvo pet puta se obrne kroz razne djelatnosti', rekao je Radić te je dodao da je IGH spreman financirati izgradnju zagrebačke zračne luke, a zauzvrat bi postao njezin koncesionar.

'Na taj način grad Zagreba, a ni država ne bi trebali izdvojiti ni kune za proširenje luke', istaknuo je Radić.

Iako je danas premijerka Kosor posjetila IGH, povodom obilježavanja 60 godina postojanja Instituta, Pelješki most nije se spominjao. Nakon što je otvorila novoizgrađeni laboratorij vrijedan 106,5 milijuna kuna, kratko se obratila okupljenim zaposlenicima IGH-a.

'Posebno me veseli to što je Institut ove godine, usprkos krizi, zaposlio 40 mladih inženjera. Čujem da skoro trećinu djelatnika čine žene, osobno želim da ih bude još više', rekla je Kosor.

Pozvala je sve gospodarstvenike da se uključe u kreiranje kvalitetnog rebalansa koji će biti temelj za realan i stabilan proračun u 2010. godini, nakon čega je Radić slikovito ustvrdio kako IGH 'nije otok, već visoka planina, ali i njega vjetrovi krize udaraju'.