ČAČIĆEV SAVJETNIK ŠTROMAR:

Razmatra se izgradnja nove zgrade Vlade na Prisavlju

13.03.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Varaždinski župan Predrag Štromar, koji savjetuje Čačićevo Ministarstvo gospodarstva u projektima javno-privatnog partnerstva, pojasnio je u razgovoru za tportal ideju izgradnje nove Vladine zgrade. Novcem koji Vlada trenutačno plaća najamnine za različita ministarstva, plaćala bi se 25 godina najamnina privatnom partneru, a nakon toga bi država preuzela vlasništvo. Na naš upit hoće li se Vlada seliti na Prisavlje, Štromar kaže da će odabir lokacije biti politička odluka, a novoosnovani Ured za investicije u energetici tek treba provjeriti isplativost projekta

Predstavljajući krajem veljače na novinarskom briefingu u Vladi projekt Zagreb na Savi, Radimir Čačić fokusirao se na izgradnju hidrocentrala, a mogućnost preseljenja Vlade na Prisavlje komentirao je kao 'duhovitu verziju projekta'. No ubrzo je, sasvim ozbiljno, u intervjuu Jutarnjem listu naznačio mogućnost gradnje novog kompleksa državne uprave na Savi. Tematizirajući Čačićev investicijski adut javno-privatnog partnerstva, Poslovni dnevnik nedavno je objavio da će u volonterskom timu savjetnika ministra gospodarstva u pripremi tih projekata biti i varaždinski župan Predrag Štromar, koji je ponovo spomenuo mogućnost izgradnje nove zgrade za Vladu.

Štromara smo zamolili za objašnjenje te zavodljive ideje i izvedivost okupljanja svih ministarstava na jednom mjestu, koja je bila privlačna ali neuhvatljiva i preskupa prošlim vlastima.

'Da, točno je da se razmišlja o tome, napravit će se analiza da se utvrdi isplativost JPP modela gradnje Vladine zgrade na novoj lokaciji, i to tako da se novcem od najamnina koje Vlada sada plaća plati najamnina budućem privatnom partneru koji bi izgradio zgrade na državnom zemljištu. Vlada bi unajmljivala te zgrade 25 godina, a nakon toga bi postale njezino vlasništvo', objasnio je Štromar u razgovoru za tportal.

Nagrađeno rješenje Nenada Bacha iz 1996. godine


Varaždinski župan smatra da bi to bilo racionalnije rješenje i upozorava na netransparentnost postojećeg modela, što se vidjelo i na primjerima skupog najma ureda nekih državnih agencija.

Znači li to da bi se u okviru Čaćićeva 'Zagreba na Savi' ministarstva i Vlada, prema dvadesetak godina staroj ideji, preselili upravo na Prisavlje, pokraj 'kockice' i zgrade HRT-a? 'Ne znam hoće li to biti Prisavlje, odabir lokacije bit će politička odluka, no svakako država mora biti vlasnik zemljišta na kojem bi privatnom partneru dala pravo građenja. Gradnja Vladinih zgrada JPP modelom bila je Čačićeva ideja još 2001. ili 2002., ali nakon promjene vlasti sljedeća Vlada nije prihvatila taj plan', rekao je HNS-ov župan. 

Iako vrlo upućen u ovu ideju, Štromar neće izrađivati analizu, već će taj zadatak preuzeti Centar za praćenje poslovanja energetike i investicija kojim upravlja Dragan Marčinko, donedavno direktor Todorićeva PIK-a Vrbovec. 'Analiza bi mogla biti gotova za mjesec ili dva, kada će se utvrditi vladine potrebe za prostorom, izračunati koliko se sada troši i koliko bi koštao najam. '

O preseljenju Vlade i ministarstava na Savu razmišljalo je već nekoliko hrvatskih premijera; posljednji je bio 'zagrijan' Sanader, no moguće da ga 'je ohladila' gruba računica kako bi gradnja kompleksa stajala najmanje 100 milijuna eura. Natječaj za arhitektonsko rješenje raspisala je pak još 1995. vlada Nikice Valentića: najboljim je proglašen rad Nenada Bacha, u kojem su objekti utopljeni u umjetnu vodenu površinu.