KRHKA EKONOMIJA

Rat s Izraelom je posljednja stvar koja treba Iranu. Evo i zašto

14.04.2024 u 17:06

Bionic
Reading

Iran ima službenu stopu inflacije od preko 40%, a deseci milijuna ljudi bore se s galopirajućim troškovima života. U tom kontekstu, vojni sukob s Izraelom bio je posljednja stvar koju je većina Iranaca željela, piše za BBC ekonomski novinar iz Teherana Behrang Tajdin

Od napada na iranski konzulat u Damasku 1. travnja, vrijednost iranskog riala pala je za dodatnih 10% u odnosu na američki dolar.

Mnogi su zabrinuti da će to, prije ili kasnije, dovesti do poskupljenja brojnih proizvoda, od mobitela preko kućanskih aparata do hrane.

Iranska vlada kontrolira cijene nekih bitnih artikala kao što su kruh i gorivo, i dopušta uvoz mnogih artikala po povlaštenom tečaju. No cijene mnogih proizvoda još uvijek prate tečaj na otvorenom tržištu.

  • +3
Tržnica u Teheranu Izvor: EPA / Autor: ABEDIN TAHERKENAREH

Otkako su SAD izašle iz iranskog nuklearnog sporazuma 2018. i ponovno nametnule opsežne sankcije Iranu, posebno ograničavajući njegovu sposobnost izvoza sirove nafte, iransko gospodarstvo borilo se s niskim (ili čak negativnim rastom) i visokim stopama inflacije.

Ono što trenutno brine mnoge ljude u Iranu je kako bi Izrael mogao odgovoriti. Svaka daljnja eskalacija mogla bi još više devalvirati njegovu valutu, što bi još više podiglo cijene, produbljujući trenutnu krizu troškova života, zaključuje Tajdin.