analiza denisa avdagića

Oko za oko, zub za zub: Što će se dogoditi ako Netanyahu uzvrati Iranu?

14.04.2024 u 14:07

Bionic
Reading

Iran je kasno u subotu lansirao bespilotne letjelice i ispalio balističke i krstareće projektile na Izrael u prvom izravnom napadu na izraelski teritorij, osvetničkom napadu za izraelsko bombardiranje njegova konzulata u glavnom gradu Sirije 1. travnja, u kojem je ubijeno sedam pripadnika Islamske revolucionarne garde, među kojima i dva visoka časnika

Najmoćniji iranski saveznik u regiji, libanonska šijitska skupina Hezbolah koja izmjenjuje vatru s Izraelom od početka rata u Gazi, objavila je rano u nedjelju da je ispalila rakete na izraelsku bazu. Dronove je također navodno lansirala protiv Izraela jemenska skupina hutista koja je povezana s Iranom i koja napada plovne puteve u i oko Crvenog mora kako bi pokazala solidarnost s Hamasom.

Izraelska strana je odgovorila da je zaustavila 99 posto upućenih sredstava pomoću protuzračne obrane. IDF je rekao da se iranski napad, prvi izravni napad Islamske Republike na Izrael, sastojao od oko 170 dronova, 30 krstarećih projektila i 120 balističkih projektila.

Vanjskopolitički analitilčar Denis Avdagić je za tportal kazao da je iranski napad na Izrael nastavak 'oko za oko, zub za zub', politike koja vlada na Bliskom istoku desetljećima. Iranci su napad opravdali kao odgovor na udar na konzularni dio veleposlanstva u Damasku u kojem su ubijena tri važna iranska generala.

Obje strane su nakon okršaja iskazale zadovoljstvo. Iran tvrdi da je poruka odaslana, a Izrael je ponosan što je praktički bez posljedica zaustavio veliki udar.

Možemo li očekivati uzvratni napad Izraela na Iran? Avdagić kaže da se Izrael obranio uz pomoć saveznika - SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva i Francuske te bi bez njih sve bilo puno teže. Naveo je da Izrael ima sjajne protuzračne sustave poput Iron Domea, ali i oni imaju svoje granice izdržljivosti, a idući iranski napad sigurno bi bio barem dvostruko snažniji.

Avdagić vjeruje da bi izraelski premijer Benjamin Netanyahu sigurno mogao ići toliko daleko da naredi udar na Iran što nas opet vraća u spiralu nasilja 'oko za oko, zub za zub'.

'U jednom trenutku će netko morati reći - dosta jer će ovo puno stajati i izraelsku ekonomiju i društvo, ali i ugled', kazao je Avdagić.

Prema nekim procjenama u Izraelu, obrana od iranskog napada stajala ih je preko milijardu eura.

Dotaknuo se i odnosa SAD-a prema Izraelu gdje se mijenja situacija.

Avdagić kaže da su demokrati prilično stisnuti unutar svojih stuktura, pogotovo među mladima kojima je, možemo reći, dosta te dominacije Izraela i američkom političkom društvu, a kaže, nesumnjive su patnje prouzročene palestinskom narodu u Gazi. 'Nešto neviđeno, desetljećima u globalnoj areni'.

  • +8
Iranske rakete iznad Izraela Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Iran je prvi put napao Izrael sa svoga teritorija, ali ne zbog Palestinaca nego zbog vlastitih generala.

'Prije nije bilo takvih napada jer su znali da je efektivnost izraelske protuzračne obrane takva da bi se samo pokazalo da nemaju snagu napasti. Međutim ova kombinacija koja je već istestirana u Ukrajini, gdje se također koriste zapadni protuzračni sustavi, dala im je određenu lekciju kako napasti', naveo je analitičar.

Ovaj presedan, smatra, treba gledati u okolostima da su napokon imali opciju kako to napraviti i iako je akcija vjerojatno bila izvježbavana već ranije.

'Nije ovo nešto što je samo ad-hoc napravljeno, možda je ad-hoc zapovjeđeno, ali je sigurno nešto što su već neko vrijeme planirali koristeći iskustva tragedije u Ukrajini ', naveo je stručnjak.

Svi se nadaju da iranski napad na Izrael neće zapaliti cijelu regiju.

'Kada je krenula ova mučna epizoda na Bliskom istoku koju i dalje gladamo, koja je zapravo dugometražni cjelovečernji film, ono što je bilo zamjetno je da nema apetita kod arapskih zemalja da se proširi. Što je presudno u ovom trenutku', smatra Avdagić.

  • +7
Iranci slave napad na Izrael Izvor: EPA / Autor: ABEDIN TAHERKENAREH

Naveo je i da Izrael i Iran ne graniče, što je možda najvažnije u ovom trenutku, tako da je sukob vezan uz proxy-elemente.

Ne treba zaboraviti da je Izrael izvodio zračne vježbe napada na Iran i to prije tri dana. Izraelske zračne snage (IAF) navodno su izvele vježbu simulirajući scenarij iranskog napada. Portal i24news je objavio u prošli četvrtak da je vježba održana u suradnji s Ciprom i snagama Sjedinjenih Američkih Država.

'Ne možemo isključiti taj segment. Izraelski napad na Iran ne bi nikoga iznenadio, a to će opet imati uzvrat i vraćamo se na 'oko za oko, zub za zub', kazao je Avdagić.

Udar na konzulat je, napominje, nešto što Iran ne može probaviti, ali je činjenica da je taj konzulat bio paravan za vojne aktivnosti.

'Svi imaju svoje argumente čitavo vrijeme, i priča se i dalje vrti i teško ju je zaustaviti. Tek eventualne političke promjene u Izraelu bi mogle promijeniti okolnosti koje gledamo i u odnosu prema Gazi i palestinskom narodu, kontekstu nastavka Abrahamskih sporazuma', smatra naš sugovornik.

Puno bi značilo cijelom svijetu kada bi se pronašlo rješenje na Bliskom istoku. Iranu nije išla u korist normalizacija između Izraela i arpskih zemalja. I činjenica je da su oni u pozadini mnogih događaja.

'Teško je reći da je Hamas pokrenuo napad bez financijske, političke i možda organizacijske potpore na izraelska naselja', mišljenja je Avdagić koji dodaje da je najveća žrtva ovog sukoba palestinski narod koji jako pati i - 'ako netko može reći da je narod kriv onda su Palestinci debelo preplatili cijenu'. Avdagić kaže da je jasno i dijelu izraelskog stanovništva, da je ovo otišlo predaleko, ali su u omči, rešetkama Netanyahua i dok je to tako, nema svijetle prognoze.

'Smirivanje situacije je trenutak kada se svi okreću prema njemu i traže odgovore da i on plati svoj danak svim događanjima. Njemu treba eskalacija i bez nje ne može, a napad na iranski konzulat u Damasku je služio tome. Posve je bilo jasno da će na to Iran odgovoriti, i jedni i drugi su prilično orjentirani u toj priči 'oko za oko , zub za zub', zaključio je.