slučaj gamestop

Rat fondova i foruma: Evo što morate znati o 'redditorima' koji su ulagačima s Wall Streeta izbili milijarde dolara

29.01.2021 u 18:03

Bionic
Reading

Na Wall Streetu ovog mjeseca vlada popriličan kaos kojeg je izazvao sukob velikih investicijskih fondova i skupine malih ulagača. Rat je primarno izbio oko dionice GameStopa, maloprodajnog trgovačkog lanca koji prodaje video igre, a cijela se situacija toliko zakomplicirala da je postala prvoklasno političko pitanje u SAD-u i ima veliku pozornost diljem svijeta

GameStop, tradicionalni trgovački lanac koji prodaje zabavni softver nije se dobro proveo u pandemiji iako je gaming industrija procvjetala. Računalne igre malotko više kupuje u fizičkom obliku već se one masovno skidaju s digitalnih platformi poput Steama, Epic Game Storea, PlayStation Storea i bezbroj drugih online trgovina.

Kako velik broj ljudi u pandemiji sjedi kod kuće nije čudo da je industrija igara doživjela renesansu, koju prolaze i anonimni internetski forumi poput reddita, koji nikad nije imao više registriranih i aktivnih korisnika. Jedan od redditovih podforuma, r/wallstreetbets (čiji članovi sami sebe nazivaju degenericima, a forum opisuju kao 4chan s Bloombergovom terminalnom bolesti), oduvijek je okupljao male ulagače s blago rečeno nekonvencionalnim ulagačkim strategijama - na tom forumu prije se mogla pronaći dobra šala o promašenim investicijama nego koristan ulagački savjet.

No kolektivni um podforuma koji ima više od šest milijuna članova od kojih svatko ima kakav-takav kapital nije za baciti. Operacija GameStop krenula je još u rujnu 2020. kada je vodstvo te tvrtke najavilo promjene u poslovanju i fokus na online trgovinu. Jedan od redditora tada je rekao kako mu se čini da je GameStop dobra prilika za ulaganje zbog ambicioznog plana poslovanja i niske cijene dionice. Mnogi redditori već tada počeli kupovati dionice GameStopa a brojni su se pravdali i emocionalnom vezom s tvrtkom u kojoj su kao djeca posuđivali i kupovali video igre zbog čega bi im bilo žao da ona propadne.

A jeftina cijena dionice GameStopa, pandemija i pad posjećenosti fizičkim trgovinama 'vukovi s Wall Streeta' protumačili su kao siguran put u propast i priliku za zaradu na padu cijene dionice. Kako to funkcionira u praksi: investicijski fond od brokera ujutro posudi dionicu koja u tom trenutku vrijedi 5 dolara, proda je, i očekuje da će joj u toku dana cijena dodatno pasti. Tada je primjerice ponovno kupi po 4 dolara i na kraju dana vrati dionicu brokeru, dok dolar razlike ostaje fondu.

Cijeli taj posao djeluje složeno i omogućuje fondovima da se bogate na račun kompanija koje propadaju trgujući dionicama koje zapravo nikad nisu posjedovali. No to im ovog puta nije uspjelo jer su redditori krenuli u koordiniranu akciju pumpanja cijene dionica i što joj je više cijena rasla time su hedge fondovi gubili više novca.

Fondovi su morali pokriti svoje pozicije tj. kupili su dionice GameStopa da bi ih vratili brokerima a njihova cijena je u međuvremenu strelovito rasla - početkom mjeseca vrijedila je 17 dolara, danas se tržila po oko 330 dolara što je rast od 1800 posto! Gubici hedge fondova procjenjuju se na više od 20 milijardi dolara, dok je fondu Melvin bila potrebna hitna dokapitalizacija od tri milijarde dolara.

Rat fondova i foruma postao je mainstream kada je o njemu počeo tvitati najbogatiji čovjek svijeta Elon Musk. Među ostalim, komentirao je: 'Ne možeš prodati kuće koje nemaš, ne možeš prodati aute koje nemaš, ali možeš prodati dionice koje nemaš?! To je s*anje - šortanje je prevara i legalna je zbog nekih zaostalih razloga'.

Visoka politika umiješala se nakon što je aplikacija Robinhood svojim korisnicima zabranila kupnju dionica Gamestopa. Cijena joj je počela padati, no opet, kolektivni um reddita je pronašao alternativne aplikacije i načine da nastavi s kupnjom dionica.

Hedge fondovi optužuju forumaše za manipulaciju tržištem, oni im uzvraćaju da oni tržištem manipuliraju već godinama i da se kao djeca 'vrlo dobro sjećaju financijske krize 2008.' koju su zakuhale velike banke i elita s Wall Streeta pa im sad vraćaju milo za drago i tuku ih njihovim oružjem.

Kada će ludilo na Wall Streetu stati i kako će završiti još nitko ne zna, no barem je naizgled zbližio republikance i demokrate. Tako je republikanski senator Ted Cruz na Twitteru napisao kako se slaže sa demokratkinjom Alexandriom Ocasio-Cortez kada je ona izjavila kako bi trebalo znati više od odluci Robinhooda da zabrani trgovinu malim dioničarima dok hedge fondovi trguju kako ih volja i bez ograničenja.

Nije dugo trebalo čekati niti njen odgovor u kojem mu je poručila da joj je drago što republikanci dijele njen stav, ali i da ako hoće pomoći neka podnese ostavku. Uz to, navela je kako ne treba zaboraviti da su je pristaše republikanaca tijekom nereda na Capitol Hillu prije par tjedana pokušali ubiti.