burze u zelenom

Wall Street nakon inauguracije Joea Bidena ponovno potukao sve rekorde

21.01.2021 u 07:39

Bionic
Reading

Na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi dosegnuli nove najviše razine u povijesti jer ulagači očekuju nove poticajne mjere vrlo brzo nakon inauguracije predsjednika SAD-a Joe Bidena. Dow Jones ojačao je 0,83 posto, na 31.188 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,39 posto, na 3.851 bod, a Nasdaq indeks 1,97 posto, na 13.457 bodova.

U fokusu ulagača jučer je bila prisega Joe Bidena za 46. predsjednika SAD-a, a novi predsjednik nije gubio vrijeme, pa je ubrzo nakon inauguracije potpisao 15 izvršnih uredbi o različitim pitanjima, od onih u vezi borbe protiv covida-19 do onih o klimatskim promjenama.

„Nisam siguran koliko je sama inauguracija potaknula raspoloženje na tržištu, no siguran sam da ulagači razmišljaju o tisuću i više milijardi dolara novih poticaja”, kaže Ross Mayfield, strateg u tvrtki Baird.

  • +23
Bidenovi ulaze u Bijelu kuću Izvor: EPA / Autor: SHAWN THEW

Biden je nedavno predstavio paket poticajnih mjera koji doseže vrijednost od 1.900 milijardi dolara, što uključuje 415 milijardi u cilju suzbijanja covida-19, oko 440 milijardi pomoći malim poduzećima te 1.000 milijardi dolara izravne pomoći kućanstvima.

Ulagači se nadaju da će Kongres vrlo skoro podržati taj paket mjera jer sada u oba doma parlamenta demokratski zastupnici drže većinu.

Od kada je na izborima u studenom pobijedio Joe Biden, Dow Jones indeks skočio je oko 13 posto jer se ulagači nadaju novim poticajnim mjerama, ubrzanju oporavka gospodarstva i ubrzanju procesa cijepljenje protiv covida-19.

Pozitivno su na tržište jučer utjecali i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati nekoliko kompanija, ponajviše Netflixovi.

Cijena dionice Netflixa skočila je gotovo 17 posto, nakon što je ta kompanija za 'streaming' video sadržaja izvijestila o dobrim rezultatima i poručila da više neće trebati uzimati velike kredite za financiranje njezinih tv programa i filmova.

Dobri rezultati Netflixa pozitivno su utjecali i na druge tehnološke divove, koje imaju koristi od ostanka ljudi kod kuće za vrijeme pandemije koronavirusa.

Tako su snažno skočile cijene dionica Facebooka, Amazon.coma, Alphabeta i Applea.

„Takav skok tehnološkog sektora nismo vidjeli već mjesecima, a puno toga može se zahvaliti Netflixovim rezultatima”, kaže Ross Mayfield.

Sezona objava poslovnih izvješća mogla bi idućih tjedana znatno utjecati na smjer tržišta, a ulagači se nadaju da će rezultati kompanija biti bolji nego što analitičari očekuju.

U anketi Reutersa, naime, analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u četvrtom lanjskom kvartalu bile 9,5 posto manje nego godinu dana prije.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,41 posto, na 6.740 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,77 posto, na 13.921 bod, a pariški CAC 0,53 posto, na 5.628 bodova.