BURZOVNI INDEKSI

Wall Street potonuo više od dva posto Unatoč Fedovoj podršci

28.01.2021 u 08:54

Bionic
Reading

Na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi potonuli više od 2 posto, što je njihov najveći dnevni gubitak u tri mjeseca, pri čemu je pad cijena dionica nastavljen i nakon poruka iz američke središnje banke

Dow Jones skliznuo je 633 boda ili 2,05 posto, na 30.303 boda, dok je S&P 500 potonuo 2,57 posto, na 3.750 bodova, a Nasdaq indeks 2,61 posto, na 13.270 bodova.

Početkom tjedna ti su indeksi dosegnuli rekordne razine zahvaljujući, među ostalim, najavama novih poticajnih fiskalnih mjera.

Cijene dionica već mjesecima rastu na temelju fiskalnih i monetarnih poticaja, no najveće svjetsko gospodarstvo još se nije sasvim oporavilo od koronakrize.

Stoga su se ulagači, zabrinuti zbog visokih razina cijena dionica, daljnjeg rasta broja novozaraženih od koronavirusa i neujednačene distribucije cjepiva u SAD-u, jučer odlučili na prodaju dionica, što je dovelo do najvećeg dnevnog pada indeksa od kraja listopada prošle godine.

Fed obećao daljnju podršku

Pritom ulagače nije ohrabrilo ni priopćenje čelnika Feda, koji su nakon dvodnevne sjednice poručili da će ključne kamatne stope ostati nepromijenjene na izuzetno niskim razinama blizu nule, da će nastaviti kupovati obveznice i da su spremni podržavati gospodarstvo sve dok se sasvim ne oporavi od pandemije koronavirusa.

Tempo oporavka gospodarstva i zaposlenosti posljednjih se mjeseci usporio, pri čemu je slabost najizraženija u sektorima koji su pod najvećim utjecajem pandemije, poručila je središnja banka.

„Gospodarstvo je još daleko od naših ciljeva u vezi inflacije i monetarne politike i vjerojatno će trebati još neko vrijeme dok se na postigne daljnji napredak”, kazao je nakon sjednice predsjednik Feda Jerome Powell.

Premda je Fed poručio da će nastaviti podržavati gospodarstvo, cijene su dionica dodatno pale nakon poruka središnje banke, pa se čini da su se ulagači nadali optimističnijem osvrtu na gospodarsku situaciju.

„S obzirom na daljnje širenje covida-19 i spori proces cijepljenja, američko će gospodarstvo vjerojatno u prvom tromjesečju izgubiti na zamahu. A kako se sada čekaju fiskalni poticaji, sumnjamo da će Fed ovoga mjeseca poduzeti neku akciju”, kaže Seema Shah, strateginja u tvrtki Principal Global Investors.

Zbog toga su jučer kvartalni poslovni rezultati kompanija bili u drugom planu. Tako je, primjerice, cijena dionice Microsofta porasla samo oko 0,2 posto, premda je taj softverski div dan prije objavio znatno bolje rezultate nego što se očekivalo.

VIX indeks 'straha' najviši u tri mjeseca

S obzirom na visoke razine cijena dionica, premda koronakriza još nije završena, ulagači se posljednjih dana plaše da bi 'balon' na Wall Streetu mogao puknuti. Pojedini analitičari upozoravaju da se odnos cijena i zarada kompanija iz sastava S&P 500 indeksa kreće na najvišim razinama od 2000. godine, uoči izbijanja dot.com krize.

A da je na tržištu puno špekulacija pokazuje i primjer trgovine videoigara GameStop. Cijena dionice te kompanije porasla je u dva tjedna s otprilike 20 na 347 dolara, što je posljedica borbe između malih investitora, koji podižu cijenu te dionice, i fondova i drugih profesionalnih ulagača, koji su igrali na pad cijene.

„Ovo je opasna igra za obje uključene strane, bez obzira igrate li na rast ili pad cijene. Ako se previše približite vatri, mogli biste se opeći”, kaže Matthew Keator, partner u tvrtki Keator Group.

Zbog nesigurnosti na tržištu sve više ulagača osigurava svoje portfelje od mogućeg daljnjeg pada cijena dionica. Zbog toga je jučer tzv. VIX indeks 'straha' Čikaške burze opcija skočio na 37 bodova, najvišu razinu u posljednja tri mjeseca.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer oštro pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,30 posto, na 6.567 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,81 posto, na 13.620 bodova, a pariški CAC 1,16 posto, na 5.459 bodova.