TRŽIŠTE KAPITALA

Wall Street na rekornoj razini, unatoč pandemiji

31.12.2020 u 09:36

Bionic
Reading

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica blago porasle, pri čemu je Dow Jones indeks dosegnuo novu rekordnu razinu, jer se ulagači nadaju bržem oporavku gospodarstva od koronakrize u idućoj godini

Dow Jones ojačao je 73 boda ili 0,24 posto, na 30.409 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,13 posto, na 3.732 boda, a Nasdaq indeks 0,15 posto, na 12.870 bodova.

Rast indeksa zahvaljuje se nadi ulagača da će se iduće godine najveća svjetska gospodarstva brzo oporaviti od koronakrize jer čelnici niza zemalja najavljuju ili dodatne poticajne mjere ili zadržavanje postojećih.

U ponedjeljak je predsjednik SAD-a Donald Trump potpisao zakone o financiranju saveznih službi i novom paketu fiskalnih poticaja, čija vrijednost doseže ukupno oko 2.300 milijardi dolara.

Prihvaćanjem zakona o financiranju saveznih službi izbjegnuto je privremeno zatvaranje dijela tih službi, dok su novim paketom fiskalnih poticaja produljene neke od mjera koje već mjesecima podržavaju gospodarstvo u borbi protiv koronakrize.

No, ostaje još otvoreno pitanje koliko će iznositi pomoć nezaposlenima – 600 dolara ili 2.000 dolara, za koliko se zalažu demokrati i Trump?

Zastupnički dom, u kojemu većinu drže demokratski zastupnici, podržao je povećanje pomoći. No, upitno je hoće li taj prijedlog proći u Senatu, u kojemu većinu drže republikanski zastupnici.

Rekordni dosezi indeksa, unatoč pandemiji

Unatoč pandemiji koronavirusa, koja je izazvala pad gospodarstva i zarada većine kompanija, svi burzovni indeksi na Wall Streetu ove su godine snažno porasli i kreću se na najvišim razinama u povijesti.

S&P 500 porastao je od početka godine oko 15,5 posto, a Dow Jones 6,5 posto. Nasdaq indeks skočio je, pak, više od 43 posto.

Zbog izbijanja pandemije koronavirusa, u veljači i ožujku ti su indeksi oštro pali i zaronili na najniže razine u više godina. No, od tada su snažno porasli, S&P 500, primjerice, 67 posto.

To se zahvaljuje golemim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama gospodarstvu, koje su povećale likvidnost na tržištima, a kako su kamatne stope izuzetno niske, dionice predstavljaju najprivlačniju investiciju.

Uz to, ulagači se nadaju da će se uskoro, zahvaljujući cijepljenju protiv covida-19, gospodarske aktivnosti normalizirati.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,71 posto, na 6.555 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,31 posto, na 13.718 bodova, a pariški CAC 0,22 posto, na 5.599 bodova.