koronakriza

Optimizam domaćih potrošača poboljšan početkom 2021., oporavak na vidiku

  • Autor: N. S.
  • Zadnja izmjena 09.04.2021 08:52
  • Objavljeno 09.04.2021 u 08:51
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj

Prema posljednjim podacima HNB-ove Ankete o pouzdanju potrošača (koja se provodi na mjesečnoj razini i ispituje mišljenja potrošača vezano uz trenutno stanje ekonomskih pojava s kojima se svakodnevno susreću kao i očekivanja vezana uz buduća ekonomska kretanja u njihovom kućanstvu i Hrvatskoj) za ožujak, kod indeksa pouzdanja, očekivanja i raspoloženja potrošača zabilježen je rast na mjesečnoj razini, javljaju RBA analitičari

S druge strane, u odnosu na ožujak prošle godine, kod indeksa pouzdanja i raspoloženja nastavljen je trend negativnih kretanja dok je kod indeksa očekivanja nakon dvanaest mjeseci pada zabilježen rast.

Promotrimo li kretanja na tromjesečnoj razini, kod indeksa pouzdanja i očekivanja u prvom ovogodišnjem tromjesečju zabilježen je rast u odnosu na tromjesečje ranije, dok je kod indeksa raspoloženja produbljen pad četvrto tromjesečje zaredom.

Tako se indeks pouzdanja potrošača (IPP) krajem ožujka popeo na -13,3 bodova (+0,9 bb u odnosu na veljaču, dok je u odnosu na ožujak 2020. godine pad iznosio 3,4 bb). Od područja koje pokriva ovaj indeks, rast u odnosu na veljaču zabilježen je kod svih anketnih pitanja osim kod pitanja vezanog za promjenu financijske situacije u kućanstvima u proteklih 12 mjeseci.

Drugi u nizu, indeks očekivanja potrošača (IOP), koji se odnosi na očekivanja o financijskoj situaciji u kućanstvima te na očekivanja o ukupnoj ekonomskoj situaciji u Hrvatskoj u sljedećih 12 mjeseci, u ožujku je iznosio -10,2 bodova te je u odnosu na veljaču zabilježio rast od 2,3 bb, zabilježivši mjesečni rast kod svih anketnih pitanja.

S druge strane, na godišnjoj razini navedeni indeks zabilježio je rast od 1,5 bb. Indeks raspoloženja potrošača (IRP), koji ukazuje na promjene u financijskoj situaciji u kućanstvima, ekonomske situacije u Hrvatskoj u posljednjih 12 mjeseci te isplativosti investiranja u trajna dobra u Hrvatskoj, krajem ožujka bio je na razini od -30,8 bodova pri čemu je nakon blagog pada u veljači na mjesečnoj razini zabilježio rast od 2,9 bb.

Pri tome je doprinos mjesečnom rastu došao od odgovora na sva pitanja osim onog vezanog za promjenu financijske situacije u kućanstvima u proteklih 12 mjeseci. Na godišnjoj razini, pad je ublažen s 26,3 bb u veljači na 19,3 bb u ožujku. Iako sva tri kompozitna indeksa bilježe poboljšanja u odnosu na kraj 2020. godine, njihove vrijednosti trenutno se nalaze na razinama s početka 2017. godine.

Uz očekivanje početka gospodarskog oporavka u ovoj godini ohrabruje podatak o poboljšanju potrošačkog optimizma na početku 2021. podržan pozitivnim vrijednostima glede pokazatelja vezanog uz financijsku situaciju u kućanstvu tijekom sljedećih 12 mjeseci u usporedbi sa stanjem danas. S polaganim gospodarskim oporavkom očekujemo i povratak indeksa pouzdanja potrošača na više razine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!