hrvatski telekom

Rast EBITDA-e nakon najmova u četvrtom tromjesečju, izazovno poslovno okruženje zbog covida-19 utjecalo na rezultate

  • Autor: N. S.
  • Zadnja izmjena 24.02.2021 10:58
  • Objavljeno 24.02.2021 u 09:09
Sjedište Hrvatskog Telekoma - ilustracija

Sjedište Hrvatskog Telekoma - ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec

U poslovnom je smislu 2020. zbog posljedica covida-19 na gospodarsku djelatnost bila zahtjevna godina. Ipak, 2020. je ujedno bila godina velikih postignuća za Hrvatski Telekom, koji je ostao predan pružanju podrške gospodarstvu, poduzećima i društvu. Kada je riječ o financijama, ako se isključe manji prihodi od posjetitelja i manji doprinosi turizma, godinu smo uspjeli završiti u pozitivnom tonu, sa solidnim financijskim rezultatima i značajnim ulaganjima tijekom cijele godine, stoji u priopćenju Hrvatskog Telekoma objavljenog na Zagrebačkoj burzi

Kao izravna posljedica, ukupni konsolidirani neto prihodi u 2020. godini manji su za 247 milijuna kuna, odnosno 3,2 posto, u odnosu na 2019., što je bolje ostvarenje u odnosu na početne izglede. Smanjenje prihoda uzrokovano je manjom realizacijom prihoda od mobilnih telekomunikacija (139 milijuna kuna, odnosno 4,0 posto), prihoda od fiksnih telekomunikacija (130 milijuna kuna, odnosno 3,9 posto) i raznih prihoda (16 milijuna kuna, odnosno 93,9 posto), a što je djelomično neutralizirano većim prihodima od sistemskih rješenja (38 milijuna kuna, odnosno 4,3 posto), čime su nastavljeni pozitivni trendovi iz trećeg tromjesečja. Ako se gleda razvoj na tromjesečnoj osnovi, nakon stabilizacije prihoda u trećem tromjesečju 2020., i to usprkos postojećim pritiscima zbog manjeg broja posjetitelja, prihodi u četvrtom tromjesečju 2020. su blago manji zbog manjih prihoda od ICT-a.

U 2020. EBITDA nakon najmova manja je za 170 milijuna kuna, odnosno 5,9 posto, zbog pada zabilježenog kako u HT Grupi u Hrvatskoj (152 milijuna kuna, odnosno 5,6 posto) tako i u Crnogorskom Telekomu (18 milijuna kuna, odnosno 8,6 posto), što je ponajprije rezultat učinaka vezanih uz covid-19 i izostanka pozitivnog jednokratnog učinka iz 2019. Marža EBITDA-e nakon najmova iznosila je 36,7 posto. U pogledu razvoja bitno je istaknuti kako je nakon šest tromjesečja pada EBITDA-e nakon najmova u četvrtom tromjesečju 2020. zabilježen rast od 1,2 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Neto dobit nakon manjinskih udjela manja je za 151 milijun kuna, odnosno 20,5 posto. Ukupna kapitalna ulaganja pritom su iznosila 1.824 milijuna kuna te je Hrvatski Telekom suprotno tržišnim kretanjima nastavio reinvestirati 25 posto svojih prihoda i ulagati tri puta više od ostatka tržišta zajedno. Ovim ulaganjima pružena je podrška gospodarstvu da se vrati na put rasta te su također ključna za budući uspjeh Hrvatskog Telekoma.

Kada je riječ o izgledima, usprkos promjenjivom okruženju ostvareni prihodi u 2020. bili su bolji od očekivanih. Zbog različite kombinacije poslova i sporijeg pada prihoda, produljenja ograničavajućih poslovnih mjera u četvrtom tromjesečju i potresa koji su pogodili Hrvatsku, zabilježili smo manju maržu EBITDA-e nakon najmova u usporedbi s izgledima za 2020. Kapitalna ulaganja nakon najmova bila su veća zbog neznatno drukčije dinamike provedbe projekata u četvrtom tromjesečju 2020. godine. Nastavljamo pratiti i procjenjivati potencijalne prilike za akvizicije kako bismo stvorili vrijednost za naše dioničare.

Prvi smo u Hrvatskoj pokrenuli komercijalnu 5G mrežu

Usprkos izazovnom poslovnom okruženju, Hrvatski Telekom nastavio je s intenzivnim ulaganjima u infrastrukturu, ubrzali smo uvođenje optičke mreže diljem Hrvatske dosegnuvši rekordnu razinu i pokrenuli prvu komercijalnu 5G mrežu, a što su dva ključna pokretača digitalizacije.

Hrvatski Telekom

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec

Pokretanjem komercijalne 5G mreže 29. listopada, Hrvatski Telekom otvorio je novo poglavlje u razvoju digitalnog društva i gospodarstva te je pripremio Hrvatsku za digitalnu transformaciju na temelju Industrije 4.0 i postavio je uz bok brojnim europskim i svjetskim tržištima koja već koriste prilike koje nudi 5G tehnologija. Uvođenje 5G mreže, kojom je trenutačno pokriveno 17 gradova u Hrvatskoj i više od 1,2 milijuna stanovnika, važna je prekretnica za zemlju i temelj budućeg tehnološkog, gospodarskog i društvenog razvoja jer će njena široka primjena omogućiti brojne inovacije te razvoj pametnih industrija, modernih gradova i društva budućnosti.

Optičkom mrežom pokriveno je rekordnih više od 75.000 novih kućanstava

Tijekom 2020. godine snažan naglasak stavljen je na izgradnju optičke infrastrukture i uvođenje fiksne pristupne mreže sljedeće generacije (NGA) s ciljem povećanja nacionalne pokrivenosti optičkom mrežom, koja je budućnost fiksne mreže i primarni preduvjet za digitalizaciju Hrvatske. Hrvatski Telekom tako je u 2020. godini pokrio više od 75.000 novih kućanstava (FTTHj, dok je optička pristupna mreža (FTTx) HT-a sada je dostupna za ukupno 520.000 kućanstava (rast od 11 posto u odnosu na prošlu godinu), dok investicije u optiku bilježe rast veći od 50 posto u 2020. u odnosu na prethodnu godinu.

Hrvatski Telekom nastavlja ispunjavati i svoje obećanje da će sve povezati s prilikama koje nudi digitalizacija, o čemu svjedoči i potpisivanje 13 sporazuma o bespovratnim sredstvima u okviru izgradnje mreža sljedeće generacije (NGN) / pristupnih mreža sljedeće generacije (NGA) u 'bijelim područjima' NGA-a ukupne vrijednosti od 820,5 milijuna kuna, od čega bespovratna sredstva iznose 323,2 milijuna kuna. Provedba tih 13 projekata, koji se financiraju sredstvima iz europskih strukturnih i investicijskih fondova, omogućit će izgradnju NGA mreže te brzog i ultrabrzog širokopojasnog pristupa mrežnoj infrastrukturi za dodatnih 149.000 privatnih, poslovnih i javnih korisnika u udaljenim, rijetko naseljenim i slabije razvijenim područjima Hrvatske.

Potvrđen status vodeće mreže, prepoznata kao jedna od 10 najbržih mobilnih mreža na svijetu

Značajna ulaganja u modernizaciju mreže tijekom prethodnih godina rezultirala su poboljšanjima fiksne i mobilne mreže te isporukom najboljeg iskustva, a na temelju kojih je Hrvatski Telekom dobio cijenjene nagrade - Ookla i umlaut (bivši P3) - te potvrdio status vodeće mreže u Hrvatskoj. Priznanje za ostvareni napredak dobio je i na međunarodnoj razini jer je analiza milijuna testova koje su proveli korisnici u svakoj mreži pokazala kako je mobilna mreža Hrvatskog Telekoma jedna od deset najbržih na svijetu.

Najveće zadovoljstvo korisnika zahvaljujući dosljedno visokom zadovoljstvu zaposlenika

Zahvaljujući poboljšanjima mreže, proizvoda i usluga te daljnjem smanjenju prigovora i tehničkih kvarova naši su korisnici uživali u najboljem iskustvu, što se odrazilo u do sada najvećem zadovoljstvu korisnika. Navedena su poboljšanja bila vidljiva u segmentima privatnih i poslovnih korisnika te popraćena snažnim rastom digitalnih kanala, što je vidljivo i na penetraciji aplikacije Moj Telekom, koja je ostvarila brojku od 500.000 korisnika, odnosno 50 posto korisničke baze.

Usredotočenost na zadovoljstvo i angažman zaposlenika rezultirali su velikim brojem različitih aktivnosti te uvođenjem operativnog modela rada SmartWork, što je u 2020. godini dovelo do najboljih rezultata zadovoljstva zaposlenika u povijesti Hrvatskog Telekoma, a koje je pokretač stalnog rasta zadovoljstva korisnika.

Pozitivni trendovi smanjenja naknada za upotrebu radiofrekvencijskog spektra, naknade za pravo puta još su uvijek previsoke

Hrvatski Telekom pozdravio je odluke Republike Hrvatske o značajnom smanjenju naknada za upotrebu radiofrekvencijskog spektra, kojim se osigurava dodatan poticaj za daljnja ulaganja u mobilne mreže, osobito s obzirom na razvoj na području 5G tehnologije i predstojeću dražbu spektra za frekvencijski pojas 3,6 GHz u 2021. godini.

Međutim Hrvatski Telekom još uvijek plaća vrlo visoke naknade za pravo puta, koje su prepreka daljnjim ulaganjima u optičke mreže, a što je glavni preduvjet za digitalizaciju Hrvatske u odnosu na europske predvodnike.

Kako to pokazuju značajna ulaganja, Hrvatski Telekom je usredotočen na podupiranje hrvatskog gospodarstva, a spomenute investicije imale bi još veći učinak u okruženju koje u većoj mjeri pogoduje ulaganjima i koje bi omogućilo dodatno ubrzavanje rasta pružanjem podrške uvođenju optičke infrastrukture u cijeloj Hrvatskoj.

Buduće dodjele spektra

Nakon javne rasprave o budućoj dodjeli frekvencijskih pojaseva, koja je održana od 24. lipnja do 15. srpnja 2020., HAKOM je objavio svoj plan o provedi javne dražbe spektra za frekvencijske pojaseve 700 MHz, 3,6 GHz i 26 GHz u prvoj polovini 2021. godine i dodjeli frekvencijskih pojaseva spektra 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 2100 MHz i 2600 MHz tijekom 2022. godine.

Snažna usredotočenost na povrate za dioničare

Hrvatski Telekom je tijekom 2020. godine u okviru svojeg tekućeg Programa otkupa dionica na Zagrebačkoj burzi stekao dodatnih 528.245 dionica Društva. Za stjecanje dionica Društva u 2020. Hrvatski Telekom je platio ekvivalentnu vrijednost od 90,4 milijuna kuna.

Glavna skupština potvrdila je u srpnju zajednički prijedlog Uprave i Nadzornog odbora za raspodjelu neto dobiti za 2019. godinu. Iznos od 646 milijuna kuna predstavlja omjer isplate dividende u odnosu na ostvarenu dobit Društva od 90,2 posto. U 2020. Hrvatski Telekom je kombinacijom dividende i otkupa dionica svojim dioničarima vratio ukupno 737 milijuna kuna, što je ukupan prinos od 5,0 posto na temelju posljednje cijene u 2020. godini.

U četvrtom tromjesečju Hrvatski Telekom prenio je svoje dionice sa Službenog tržišta na Vodeće tržište Zagrebačke burze. Uvrštenje na Vodeće tržište Zagrebačke burze najnovija je potvrda najviše razine korporativnog upravljanja u skladu s kojim posluje Hrvatski Telekom. Krajem godine Hrvatski Telekom dobio je i nagradu 'Dionica godine' prema izboru javnosti i nagradu 'Dionica s najvećim prometom', čime je jasno potvrđeno da financijska zajednica i javnost prepoznaju vrijednost koju Hrvatski Telekom stvara svojim dioničarima.

Izgledi za 2021.

Iako je okruženje i dalje neizvjesno, očekujemo da ćemo ostvariti svoje izglede za 2021. godinu (uključujući izglede Optima Telekoma do kraja lipnja 2021.). Pritom očekujemo kako će prihodi biti manji za srednji do visoki jednoznamenkasti broj. Kada je riječ o marži EBITDA-e nakon najmova, u 2021. očekujemo rast u odnosu na 36,7 posto ostvarenih u 2020. godini. Očekivanja u pogledu kapitalnih ulaganja na razini su od 1,6 milijardi kuna, što je manje u odnosu na ukupno 1,82 milijarde kuna u 2020. godini. Kada je riječ o regionalnom širenju, nastavljamo pratiti i procjenjivati potencijalne prilike za akvizicije.

Kostas Nebis, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma

Kostas Nebis, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Combis

Osvrćući se na poslovne rezultate, Kostas Nebis, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma, izjavio je:

'Godina 2020. je zbog posljedica covida-19, koje su se osjetile u svim industrijama, bila zahtjevna godina. Istodobno smo bili svjedocima toga koliko su digitalna infrastruktura i digitalizacija važni za sve aspekte naših života, za gospodarstvo, lokalne zajednice i društvo. U izazovnom poslovnom okruženju, suočeni sa situacijom s kojom se dosad nismo sreli, od ključne je važnosti bilo da ostanemo povezani - kako privatno tako i poslovno. Upravo su tu naša kontinuirana ulaganja u infrastrukturu, mreže i kvalitetu usluga imala presudnu ulogu jer su omogućila da se prilagodimo dosad nezabilježenim uvjetima, potvrdimo svoj vodeći status i osiguramo najbolje korisničko iskustvo.

Kao najveći privatni ulagatelj u digitalizaciju u Hrvatskoj, tijekom 2020. Hrvatski Telekom ostao je usredotočen na pružanje podrške gospodarstvu, poduzećima i društvu da bi se pronašli načini za prevladavanje trenutne situacije te daljnju digitalizaciju i napredak. Nastavili smo sa značajnim ulaganjima u infrastrukturu i zabilježili rekordnu godinu u pogledu pokrivanja Hrvatske optičkom mrežom, potpisali smo sporazum o partnerstvu s lokalnim jedinicama za uvođenje širokopojasne mreže u ruralnim područjima te smo pokrenuli prvu komercijalnu 5G mrežu u Hrvatskoj, kojom smo pokrili 17 gradova i više od 1,2 milijuna stanovnika. To je samo dio naših prošlogodišnjih postignuća, koja su sva ključni pokretači digitalizacije, razvoja i gospodarskog oporavka Hrvatske te kao takva čine temelj daljnjeg napretka.

Iako se hrvatsko gospodarstvo i društvo i dalje suočavaju s okruženjem punim izazova, mi u Hrvatskom Telekomu uvjereni smo da će Hrvatska iz ove situacije izići inovativnija i u prvom redu digitalno snažnija, a mi ćemo nastaviti činiti sve u našoj moći kako bismo poduprli daljnji razvoj i povezali sve s prilikama koje pruža digitalizacija.'

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!