IZNAD OČEKIVANJA

Rast američkog BDP-a u prvom kvartalu snažno ubrzao i iznenedio ekonomiste

26.04.2019 u 17:31

Bionic
Reading

Rast američkog gospodarstva u prvom je ovogodišnjem kvartalu značajnije ubrzao na godišnjoj razini, po stopi većoj za cijeli postotni bod nego u prethodnom kvartalu, pokazali su u petak podaci američkog ministarstva trgovine

Prema preliminarnim podacima, realni bruto domaći proizvod (BDP) u prvom je tromjesečju poskočio za 3,2 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

U četvrtom kvartalu 2018. američko je gospodarstvo poraslo 2,2 posto.

Oštro ubrzanje rasta iznenadilo je ekonomiste koji su u prosjeku predviđali rast od 2,1 posto.

Ekonomist Capital Economicsa Paul Ashworth kazao je da znatno snažniji rast nego što se očekivalo na prvi pogled izvrgava podsmijehu tvrdnje da američko gospodarstvo usporava zbog slabljenja efekata fiskalnih poticaja.

"Konačno, 3,2 posto je daleko iznad potencijala rasta od dva posto i 2,2 posto ostvarenih u zadnjem tromjesečju 2018.", naglašava Ashworth.

Pomnija analiza brojki otkriva, ipak, brojne razloge za zabrinutost, dodao je.

Neočekivano ubrzanje rasta BDP-a u prva tri ovogodišnja mjeseca dijelom odražava pozitivan doprinos trgovinske razmjene, uključujući 3,7-postotni skok izvoza.

Uvoz je pak zabilježio identičan postotni pad.

Bržem rastu pridonijela su i intenzivirana ulaganja privatnih kompanija u zalihe, kao i 3,9-postotni skok ukupne državne potrošnje koja je po ocjeni Ashwortha 'vrlo sumnjiva'.

Ashworth napominje da je skok državne potrošnje, uključujući saveznu i lokalnu razinu, gotovo isključivo rezultat ulaganja vlade u autoceste i druge prometnice.

'Isključe li se prekomjerni pozitivni doprinosi neto trgovine, zaliha i ulaganja u autoceste, što će se sve preokrenuti u idućim kvartalima, rast je iznosio svega nekih jedan posto", primjećuje Ashworth.

Dodaje i da "u takvim okolnostima, i dalje očekujemo da će rast usporiti ove godine, primoravajući američku središnju banku Fed da počne smanjivati kamatne stope prije kraja godine".

Iz ministarstva pak poručuju da su pozitivan doprinos rastu BDP-a u prvom kvartalu dijelom prigušila posustala osobna potrošnja i slabija fiksna ulaganja u nestambenu izgradnju. te pad potrošnje na strani savezne vlade.