njemačka usporava

Zvono za uzbunu u najvećem europskom gospodarstvu. Procjene rasta BDP-a prepolovljene

17.04.2019 u 14:45

Bionic
Reading

Njemačka vlada prepolovila je procjenu rasta njemačkog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u ovoj godini, na 0,5 posto, objavio je u srijedu njemački ministar gospodarstva Peter Altmaier

Najavljujući sniženje procjene s prijašnje očekivane stope rasta od jedan posto, ministar Altmaier nazvao je novu procjenu "zvonom na uzbunu" koje bi trebalo potaknuti političare na razmišljanje o mogućnostima podupiranja rasta u najvećem europskom gospodarstvu.

Njemački ministar gospodarstva pritom zagovora smanjenje poreza, tvrdeći da u saveznom proračunu ima prostora za takve poteze. Traži također manje naknade i snižene birokrateks prepreke, a predlaže i moratorij za mjere koje izazivaju pritisak u gospodarstvu.

Ministar financija Olaf Scholz protivi se pak smanjenju poreza, ističući kako Njemačka ne bi trebala sudjelovati u međunarodnom natjecanju na tom području.

Altmaier pak naglašava da bi s kolegama u vladi želio razgovarati o manjem poreznom opterećenju nakon stanke povodom uskrsnih blagdana kako bi lobirao za olakšice kompanijama i za građane.

Glavni su razlog sniženih projekcija usporavanje globalnog gospodarstva, globalni trgovinski sukobi – poput onih između Sjedinjenih Država i Kine, te SAD-a i Europske unije  (EU) - koji snažno pogađaju njemačko, izvozno-orijentirano gospodarstvo.

Atmaier dodaje i odgođena ulaganja kompanija u strojeve i opremu.

Prema njegovim bi se očekivanjima njemačko gospodarstvo trebalo oporaviti u drugoj polovini godine. Za 2020. predviđa rast od 1,5 posto.

Vodeći ekonomisti također su snizili procjene rasta za Njemačku u ovoj godini, na 0,8 posto, ali su ipak nešto optimističniji od vlade u Berlinu.