tržište nekretnina

Ranilović: Očekujemo smirivanja rasta cijena nekretnina

05.09.2023 u 12:20

Bionic
Reading

Cijene na tržištu nekretnina u Hrvatskoj su stabilne i ne padaju, iako se uočavaju naznake pada prometa koji obično najavljuje promjenu trendova, rekao je u emisiji Studio 4, Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK

'Pad prometa najavljuje promjenu trenda. Možda će se ipak u dogledno vrijeme dogoditi zaustavljanje rasta cijena određenih nekretnina, a s time i pad cijene nekretnina', kazao je u emisiji Studo 4 HRT-a Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK-u.

Dodao je kako se u ovom trenutku ne može zamijetiti pad, ali se vidi da se dosta usporio promet nekretninama.

Naglašava kako su u nekim segmentima vlasnici toliko pretjerali s cijenama nekretnina i te cijene ne dotiču realne okvire i to je jedan od razloga usporavanja prometa. Dodaje kako postoje nekretninski ciklusi. Kako kaže, svakih 7-8 godina imamo rast i pad cijena i tržišta.

'Sada očekujemo smirivanje rasta cijena', istaknuo je.

Govori kako je pao interes njemačkih državljana za kupnju nekretnina u Hrvatskoj.

'Što se tiče pada cijena stanova, primarno će se to dogoditi stanovima koji nisu zaslužili da budu na tim razinama', rekao je.

Naglašava kako će doći do korekcija cijena, prije svega do zaustavljanja rasta cijena, te da će doći do polarizacije istih. Na pitanje kakav je odnos ponude i potražnje što se tiče stanova, Ranilović je rekao kako se potražnja još uvijek veća od ponude.

'Naš stambeni fond je loš, što se posebno vidi na Zagrebu', govori.

Dodaje kako su prosječne cijene na moru znatno veće nego na kontinentu, zato što je priobalje skoro isključivo tržište stranca.

'Svaki treći kupac nekretnina u Hrvatskoj je stranac', naglasio je te dodao kako su najčešći kupci Nijemci, zatim Austrijanci pa Slovenci.

Smatra kako bi trebao biti jedan od osnovnih segmenata stambene politike, porezna politika.

'Cijene najma su porasle, ali stanova za najam nema. Veliki nedostatak je istih. Najmu se ne pristupa sustavno i tu malo sudjeluje lokalna samouprava', kazao je.

Ranilović govori kako nikada nije podržavao projekt APN. Smatra kako je subvencija kreditom najgora opcija stoga što postoje rokovi i oni utječu na rast cijena nekretnina.

'Mi nemamo stambenu politiku. Ideja je da se do kraja godine uvede nekakva. Prepoznala se problematika', govori.