kriza u ukrajini

Raiffeisen Bank International ne odlazi s ruskog tržišta

01.03.2022 u 16:01

Bionic
Reading

Reuters je danas objavio kako austrijski Raiffeisen Bank International (RBI) planira napustiti rusko tržište, pozivajući se na dobro upućene izvore, no iz same banke govore kako nemaju nikakve namjere napustiti Rusiju

'Raiffeisen Bank International nema nikakve planove napustiti rusko tržište', potvrđeno je za tportal.

RBI radi u Rusiji od raspada Sovjetskog Saveza i deseta je najveća banka u Rusiji. Gotovo trećina dobiti RBI-ja dolazi iz Rusije, a samo lani ondje su zaradili milijardu i pol eura.

Prema dosad objavljenim podacima, brojne druge europske kompanije ili napuštaju ili planiraju smanjiti izloženost Rusiji nakon što je zemlja pogođena teškim ekonomskim sankcijama. Energetski divovi BP i Shell prvi su najavili smanjenje izloženosti ruskom tržištu.

Poslovni dnevnik ranije je pisao da su europske banke, osobito one u Austriji, Italiji i Francuskoj, najviše izložene Rusiji i da su u stanju pripravnosti za slučaj da vlade uvedu nove sankcije.

Prema podacima BIS-a, sve talijanske i francuske banke imale su potraživanja od oko 25 milijardi dolara od Rusije u trećem tromjesečju 2021. Austrijske banke imale su potraživanja vrijedna 17,5 milijardi dolara, a američke, za usporedbu, 14,7 milijardi dolara.