boli glava

Hrvati još uvijek 'u čarapama' drže golem iznos kuna

02.11.2023 u 08:53

Bionic
Reading

Zadnjeg dana listopada u Hrvatskoj je u opticaju još uvijek bilo 4,85 milijardi kuna. To je novac koji nije konvertiran u eure

'Iskustva svih dosadašnjih zemalja koje su uvele euro pokazuju da se nikada sve ne vrati. Dio će ostati kao suvenir, dio je izgubljen, a dio je uništen', rekao je HRT-u Tihomir Mavriček, izvršni direktor Sektora za gotov novac HNB-a.

Dodaje da je do sada vraćeno 436 milijuna komada novčanica od njih 500 milijuna, koliko ih je bilo u opticaju, što znači 87 posto, a kovanica je vraćeno 742 milijuna od ukupno tri milijarde u opticaju. To je 25 posto ukupno proizvedenih kovanica.

'Pozivamo građane da do 31. prosinca na gotovo dvije tisuće lokacija banaka, pošte i FINA-e zamijene svoje kune u eure. Do 100 komada novčanica i 100 komada kovanica kune mijenja se besplatno, a banke su odlučile i dalje ne naplaćivati naknadu ako se mijenja više od 100 komada', naglasio je Mavriček.

Kako kaže, od 1. siječnja iduće godine kune će se moći zamijeniti isključivo u HNB-u. Novčanice neograničeno, a kovanice do 31. prosinca 2025. godine. Nakon toga kovanice se više neće moći zamijeniti. Trenutno je u pripremi šalter u Ulici Franje Račkog u Zagrebu, gdje će se moći mijenjati novac i bit će u funkciji za građane od 2. siječnja 2023. godine.

Kune - ilustracija Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic / CROPIX

'Skladište u kojem se čuvaju kune je u vojarni Croatia. U njemu su isključivo smještene kovanice, a novčanice se, zbog sigurnosti, čuvaju u trezorima HNB-a', kaže Mavriček.

Na pitanje što će se dogoditi s novčanicama i kovanicama, Mavriček je rekao da se provjerava autentičnost novčanica i nakon toga se uništavaju te se za sada zbrinjavaju kao reciklirani papir. Naglašava da je najmanje vraćeno novčanica od 200 kuna. Kako kaže, njih ima u opticaju više od milijardu i dvjesto milijuna kuna.