BANKROT LANCA

Radnici Peveca u štrajku čuvaju dućane

02.12.2009 u 14:00

Bionic
Reading

Jutros je započeo štrajk radnika Pevec grupe, jer njih oko dvije tisuće zbog propasti tvrtke nije primilo plaće za rujan i listopad

Oko 150 radnika okupilo se u polupraznom trgovačkom centru u zagrebačkom Jankomiru, a božićno dekorirana trgovina, koja teško da će ikada više otvoriti vrata kupcima, oblijepljena je obavijestima da je u tijeku štrajk.

'U štrajku su svi Pevecovi prodajni centri osim Osijeka i Splita, a radnici će biti tu čitav dan i noć, organizirat ćemo smjene, čuvat ćemo robu i imovinu jer će to služiti kao stečajna masa', rekao je Nikola Šuman, sindikalni povjerenik Sindikata radnika u trgovini.

Radnici će nastaviti štrajk dok se ne ispune njihovi zahtjevi za isplatom zaostalih plaća za rujan i listopad.

Jučer je grupa dobavljača u dogovoru sa sindikatom podnijela zahtjev za stečaj s preustrojem protiv tvrtke Pevec Zagreb na Trgovačkom sudu u Zagrebu, a za nekoliko dana trebalo bi doći i do pokretanja stečaja Peveca Bjelovar.

Uspije li stečaj s preustrojem, odnosno ako vjerovnici postignu dogovor, tvrtka će nastaviti s poslovanjem, vjerojatno u smanjenom opsegu, ali bi barem dio radnika zadržao radna mjesta.

Pevec ima ukupno 14 trgovačkih centara u Hrvatskoj, ali su već nekoliko dana zatvoreni njihovi centri na zagrebačkom Žitnjaku i u Varaždinu, a radnici štrajkaju u većini ostalih centara.

Agenicija Hina javlja da je u Bjelovaru u štrajku pedesetak radnika. U Puli štrajka svih 80 radnika trgovačkog centra Pevec, osim voditelja i kontrolora.

Od jutros u štrajku je i stotinjak zaposlenika prodajnog centra Pevec u Kukuljanovu kraj Rijeke. Iako je ranije bilo najavljeno da će centar unatoč štrajku biti otvoren za kupce, centar ipak ne radi, a predstavnici sindikata objašnjavaju da je otkazana zaštitarska služba, a radnici nemaju pristupa ključevima blagajni pa u centru Kukuljanovo do daljnjeg neće biti moguće kupovati.

U Koprivnici, od ukupno 93 zaposlena, štrajka 86 radnika, a prema riječima sindikalne povjerenice Sindikata radnika trgovine Snježane Đurašević štrajkat će do ispunjenja zahtjeva, a to su isplate zaostalih plaća i stečaj s preustrojem.

U Zadru su predstavnici zaposlenika i županijski povjerenici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske za sutra najavili prosvjedni skup zaposlenika Peveca od 8 do 15 sati na kojem žele upozoriti državne institucije i javnost na izuzetno tešku situaciju zaposlenika u Pevecu.

Podsjetimo, jučer je predsjednik Uprave Peveca Josip Baotić podnio neopozivu ostavku.