TREĆI MJESEC BEZ PLAĆE

Radnici Peveca spremni za pravi masovni štrajk

25.11.2009 u 14:13

Bionic
Reading

Radnici trgovačkog lanca Pevec, kojima već dva mjeseca nisu isplaćene plaće, najavljuju stupanje u štrajk početkom sljedećeg tjedna. Iako su zaposlenici privatne tvrtke, u svom očaju okreću se Vladi, ali i sumnjičavo propituju: je li moguće da je njihov gazda istopio baš sve novce iz vremena dobrih zarada

U subotu istječe proces mirenja, nakon što je u ponedjeljak Sindikat radnika trgovine Hrvatske pokrenuo zahtjev za štrajkom, pa će se u obustavu rada, ako se ne postigne dogovor, vjerojatno stupiti početkom tjedna. Sindikalisti Zora Radetić i Josip Vešligaj odnijeli su zahtjev za deblokiranjem računa u Vladu, kako bi im se mogle isplatiti plaće, no od tamo još nije stigao nikakav odgovor, a nakon prosvjeda nije bilo nikakvih kontakata niti s upravom Peveca.

Radnici su se tijekom prošlog vikenda i u ponedjeljak spontano okupljali ispred Pevecovih centara diljem Hrvatske. Pred njih su na periferiji Zagreba izašli i vlasnici, Zdravko i Višnja Pevec, no osim tvrdnji da je i sam ostao bez kune u džepu, Pevec radnicima nije detaljnije objašnjavao svoje planove za eventualno spašavanje tvrtke, niti je odgovorio na sumnje da odugovlači pregovore s bankama i dobavljačima jer pokušava izvući što više imovine i novca na privatne račune.

'Atmosfera je u Pevecu jadna, ljudi su na granici strpljenja, nemamo novaca, ali idemo istjerati pravdu do kraja', kazao je sindikalni povjerenik Peveca iz Kutine Dubravko Bolarić, napominjući da unatoč svemu radnici i dalje normalno dolaze na posao.

Budući da se vlasnik tvrtke Zdravko Pevec protivio osnivanju sindikata, podružnica Sindikata radnika trgovine Hrvatske osnovana je tek prije dva mjeseca, kada je tvrtka gurnuta na rub stečaja.

'Znamo kako smo poslovali 2008. godine i koliki je bio promet, a sada novca nema. Ne znamo pravu istinu, to zna samo Zdravko Pevec', zaključio je Bolarić.