žele siestu

Rad na vrućini: U Njemačkoj se sve glasnije govori o uvođenju višesatnog popodnevnog odmora

20.07.2023 u 18:34

Bionic
Reading

Ideja o uvođenju sieste – višesatnog popodnevnog odmora za radnike – ima sve veću potporu u njemačkoj javnosti. Pored različitih udruženja zaposlenika, za tu ideju otvoreni su i neki poslodavci, a pozitivnom ju je ocijenio i njemački ministar zdravstva

Posljednjih nekoliko godina i sjevernije europske zemlje ljeti se suočavaju s visokim temperaturama. Rad na ekstremnim vrućinama najgore pada građevinskim radnicima. U Njemačkoj se sada raspravlja o potencijalnom uvođenju poslijepodnevne pauze za zaposlenike, baš poput sieste u Španjolskoj – razdoblja nakon ručka u kojem barem oni zaposlenici koji rade na suncu ne bi trebali raditi.

Raspravu je pokrenulo Savezno udruženje liječnika u javnom zdravstvu, poručivši da bismo se trebali voditi španjolskim primjerom kad je u pitanju rad tijekom visokih temperatura. 'Rano ustajanje, produktivnost u jutarnjim satima i onda odlazak na siestu u podne', predlažu iz tog udruženja.

Kao argument za uvođenje ovakve poslijepodnevne pauze navode i činjenicu da su ljudi manje produktivni kad je jako vruće, ali i da loš san zbog visokih temperatura i tijekom noći nepovoljno utječe na koncentraciju. Liječnici su se dotakli i dress codea na kojem mnoge tvrtke inzistiraju, a koji nije prilagođen ovako visokim temperaturama.

Podrška liječnicima stigla je i od industrijskog sindikata IG Bau. 'Naravno da moramo prije svega zaštititi zaposlenike koji moraju raditi na otvorenom na ovoj vrućini', rekao je šef tog sindikata Robert Feiger.

Anja Piel iz Njemačkog saveza sindikata na tragu toga ističe da bi prebacivanje rada u malo hladniji dio dana bio dobar instrument, a ideja je dobila pohvalu i njemačkog ministra zdravstva Karla Lauterbacha.

  • +3
Radnici na građevini Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Na svom profilu na Twitteru rekao je da siesta za vrijeme vrućina zasigurno nije loš prijedlog. Međutim ovaj SPD-ovac smatra da njeno uvođenje nije stvar politike, nego dogovora između poslodavaca i zaposlenika.

I dok neki poslodavci u Njemačkoj pozdravljaju siestu u ljetnim mjesecima, neki joj se protive. Iz Udruženja OPG-ova tako ne vide potrebu za zakonom propisanom siestom u cijeloj zemlji jer se poslodavce prema zakonu o zaštiti na radu već poziva da poduzmu mjere kako bi osigurali dobre radne uvjete tijekom visokih temperatura.

Iz Saveznog udruženja njemačkih poslodavaca pak smatraju da bi reforma zakona koji uređuje radno vrijeme dala još veću fleksibilnost zaposlenicima.