covid 19

Njemačkoj prijeti bacanje čak 200 milijuna doza cjepiva. Trošak se mjeri u milijardama

12.07.2023 u 13:28

Bionic
Reading

Njemačka je bacila 83 milijuna doza cjepiva protiv koronavirusa, a to ih je koštalo 1,6 milijardi eura. Sada joj je na zalihama ostalo oko 120 milijuna doza. Prema podacima koje je dostavilo ministarstvo zdravstva, Njemačka se riješila 54 milijuna doza cjepiva protiv covida-19 do kraja 2022. i još 29 milijuna u prvom kvartalu 2023.

Međutim stvarni rezultat će vjerojatno biti veći. Ministarstvo nije dalo podatke o tom medicinskom otpadu za drugi kvartal ove godine. Također je naglasilo da savezne države i pružatelji zdravstvenih usluga nisu obavezni prijaviti otpad od cjepiva.

'Sukladno tome, količina ukupno odloženih doza cjepiva protiv covida-19 koje je nabavila Savezna Republika Njemačka ne može se kvantificirati', rekli su za Politico.

U međuvremenu, 120 milijuna doza još uvijek je na zalihama zbog pada broja cijepljenih osoba. Najnoviji podaci Agencije za kontrolu bolesti EU-a pokazuju da je u Njemačkoj potrošeno ukupno 268 doza u tjednu od 5. lipnja. U tri tjedna prije toga cijepilo se 1462 ljudi.

Iako će stopa cijepljenja vjerojatno porasti na jesen jer se zdravstveni sustavi pripremaju za sezonske bolesti, malo je vjerojatno da će to utjecati na višak od 120 milijuna doza. Njemačka ima populaciju od 83 milijuna ljudi i potrošila je oko 192 milijuna doza tijekom cijele pandemije. Gotovo je sigurno da će se trošak ovog otpada mjeriti milijardama eura.

Iako ministarstvo nije ustupilo informacije vrstama bačenih cjepiva, rečeno je da je od 29 milijuna cjepiva kojima je istekao rok do kraja prvog kvartala 2023., pet milijuna bilo Moderna, 18 milijuna BioNTech/Pfizer, a još šest milijuna bio je Novavax.

Uz doze koje su istekle krajem 2022. i 120 milijuna na zalihama, to bi stavilo ukupnu vrijednost neiskorištenih cjepiva na otprilike četiri milijarde eura na temelju procurjelih cijena od 19 eura po dozi za Novavax, 23 eura za Modernu i 19,50 eura za BioNTech/Pfizer.

Zemlje EU-a, uključujući Njemačku, još uvijek su u potrazi za još većim dozama nakon nedavnog dogovora između Komisije i američkog farmaceutskog Pfizera.

Točan broj isporuka koje bi blok trebao primiti nije javan, ali jedan sudionik povjerljivog sastanka, na kojem su detalji revidiranog ugovora podijeljeni odabranoj skupini zastupnika u Europskom parlamentu, rekao je za Politico da je riječ o 260 milijuna doza raspoređenih tijekom sljedeće četiri godine, odnosno 65 milijuna doza godišnje.