OŠTRE REAKCIJE

Računi za grijanje: Kako su dizalice topline podijelile njemačku vladu

08.09.2023 u 18:53

Bionic
Reading

Njemački parlament trebao bi u petak usvojiti novi zakon o smanjenju ugljičnog otiska zemlje nalažući izmjene načina na koji Nijemci griju svoje domove i zgrade. Mjeseci mučnih pregovora oko računa za grijanje izazvali su javne sukobe unutar njemačke vladajuće koalicije i izazvali neočekivano oštru reakciju u većem dijelu zemlje

Iako koalicija ima glasove koji su joj potrebni da usvoji zakon bez oporbenih stranaka, vjerojatno će se pokazati kao pirova pobjeda, s time da je popularnost vlade blizu rekordno niske razine.

U isto vrijeme, krajnje desna Alternativa za Njemačku (AfD) pokušala je iskoristiti nezadovoljstvo zbog zakona, a politički stručnjaci kažu da je to jedan od uzroka nedavnog naglog uspona stranke u anketama.

Iz tih razloga, novi njemački zakon o grijanju postao je priča o upozorenju s implikacijama daleko izvan Njemačke. Dok se čini da mnogi birači podržavaju mjere za smanjenje emisije ugljika u apstraktnom smislu, stvari postaju kompliciranije kada se radi o mandatima koji se tiču ​​nečeg tako osobnog kao što je njihov vlastiti dom, piše Politico.

Napadi iznutra i izvana

Novi zakon će u nadolazećim godinama zabraniti nove instalacije sustava grijanja na ulje i plin u korist dizalica topline koje se uglavnom oslanjaju na obnovljivu energiju. Glavni zagovornik unutar njemačke koalicijske vlade bio je ministar gospodarstva Robert Habeck iz Zelenih, nekoć najpopularniji političar u zemlji, ali čija je popularnost posljednjih mjeseci naglo pala.

Članovi Slobodne demokratske stranke (FDP), zabrinuti kako će zakon biti prihvaćen među njihovim ekonomski liberalnim biračima, toliko su oštro napali Habecka da je ponekad bilo teško razlučiti da su stranke dio iste koalicije. A napadi se nastavljaju. 'Mogu razumjeti nezadovoljstvo mnogih ljudi', rekao je Michael Kruse, glasnogovornik FDP-a za energetiku, za POLITICO. FDP je, dodao je, morao promijeniti zakon o grijanju 'od vrha do dna' kako bi ga mogao podržati.

'Razlog za to je što Habeckovo ministarstvo stalno izlazi s nacrtima zakona koji su bliži izbornom programu Zelenih nego koalicijskom sporazumu', rekao je Kruse pa ustvrdio je: 'To nije dobro za našu zemlju'. Niti jedna parlamentarna stranka nije se tako žestoko pobunila protiv zakona kao AfD. Alice Weidel, čelnica stranke, nazvala je zakon 'uništenjem prosperiteta'.

Upozorenje političarima

Problemi njemačke koalicije sa zakonom o grijanju mogu poslužiti kao upozorenje političarima u drugim zemljama Europske unije. Mjere poput ovih bit će potrebne ako zemlje EU ozbiljno žele održati ambiciozne klimatske ciljeve bloka. No s obzirom na to što se dogodilo u Njemačkoj, drugi čelnici bi se mogli kloniti poduzimanja sličnih koraka.

Sustavi grijanja čiste energije poput dizalica topline mogu koštati oko 20.000 eura više od klasičnog plinskog kotla. Berlin je obećao Nijemcima nadoknaditi do 70 posto troška novougrađene dizalice topline, ovisno o visini njihovih prihoda.

No ni to nije zaustavilo reakciju. Samo 19 posto Nijemaca zadovoljno je radom svoje vlade, pokazala je anketa objavljena prošli tjedan. U međuvremenu, AfD je porastao sa 15 na 21 posto u anketama, što je čini drugom najpopularnijom političkom snagom u zemlji. To su brojke koje će političari u drugim europskim prijestolnicama vjerojatno shvatiti kao oštro upozorenje.