UDRUGA FRANK

Prva kaznena prijava protiv banke u Sloveniji zbog 'švicaraca'

  • Autor: N.S./Hina
  • Zadnja izmjena 19.06.2015 20:14
  • Objavljeno 19.06.2015 u 20:14
Švicarska franak

Švicarska franak

Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Thomas Hodel

Odvjetnik slovenske klijentice Hypo banke za čiji je kreditni ugovor u švicarskim francima utvrđeno da sadrži krivotvorenu izjavu kojom je stranka pristala na valutni rizik podnio je u njeno ime tužbu protiv banke, te od policije zatražio da tom slučaju da prioritet

'Potrebno je utvrditi koliko je takvih slučajeva s krivotvorenim potpisima klijenata banaka, ali i utvrditi jesu li uprave banaka svojim službenicima davali takve navode, rekao je prilikom podnošenja prijave odvjetnik Robert Preinninger za Slovensku televiziju.

On uz to traži da policija odmah uđe u banke i zaplijeni dokumentaciju koja bi mogla sadržavati krivotvorene ugovore na štetu klijenata.

U Sloveniji je oko 10.000 kreditnih ugovora izdanih u švicarskim francima, a računa se da su banke odobrile ukupno oko 800 milijuna rizičnih kredita u švicarskoj valuti.

Interese zaduženih u francima brani udruga 'Frank u koju se učlanilo nekoliko tisuća dužnika. Ona tvrdi da banke prilikom sklapanja ugovora iz špekulativnih razloga nije obavještavala klijente o potencijalnom valutnom riziku i sumnja da je dobar dio izjava kojim su zaduženi izjavili da su upoznati s rizikom krivotvoren, odnosno da su ih potpisali službenici banaka.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!