SASTANAK U SRBIJI

Protiv krize boljom suradnjom tvrtki u regiji

06.10.2011 u 21:05

Bionic
Reading

Sudionici sastanka sto poslovnih čelnika iz zemalja jugoistočne Europe u srbijanskom gradu Aranđelovcu u četvrtak su se složili oko toga da bi jedan od odgovora na svjetsku gospodarsku krizu trebalo biti unapređenje suradnje među tvrtkama u regiji te su istaknuli važnost pridruživanja europskim integracijama kao najboljeg rješenja za zemlje u regiji i njihova gospodarstva

Skupu koji je okupio poslovne čelnike iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore, uvodno su se obratili predsjednici Srbije i Slovenije, Boris Tadić i Danilo Tuerk, koji su se zauzeli za bolju gospodarsku suradnju i europski put cijele regije.

Srbijanski predsjednik poručio je kako je članstvo u EU, unatoč svim teškoćama, najbolje političko rješenje za sve zemlje jugoistočne Europe te izrazio uvjerenost da je proširenje EU najbolje rješenje i za samu Uniju unatoč, kako je rekao, zamoru vezanom uz taj politički proces.

'Moramo aktivirati regionalne i nacionalne resurse i za to je odgovorna svaka vlada u regiji. Mi se regionalno moramo puno više povezati', kazao je Tadić

Govoreći o povratu imovine hrvatskih poduzeća u Srbiji, istaknuo je kako on tome daje punu potporu, pod uvjetom da se istodobno vrati imovina srbijanskih poduzeća u Hrvatskoj.

'Moje stajalište je što prije vratiti imovinu, ali da svi vrate svima, i da onda imamo jedan, da tako kažem, gospodarski pravedan poredak', rekao je.

Slovenski predsjednik Tuerk izrazio je zadovoljstvo Slovenije zbog napredovanja Hrvatske, Srbije i Crne Gore na putu ka članstvu u EU, navevši kako će njihovim ulaskom u Uniju biti olakšana suradnja među zemljama regije. Također je upozorio na važnost ponašanja političkih dužnosnika i njihova doprinosa stvaranju ambijenta koji će poticati gospodarsku suradnju.

Na utjecaj političara na unapređenje gospodarske suradnje među zemljama jugoistočne Europe ukazali su također predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca Ivan Ergović i predsjednik Srpske asocijacije menadžera Bojan Radun

Ergović je naveo kako su politički dužnosnici odgovorni za stvaranje okvira u kojem bi poduzetnici mogli što je moguće bolje i lakše poslovati te više omogućiti rast tvrtki, a time rast zapošljavanja te ukupan rast regije, dok je Radun istaknuo važnost potpore političkih čelnika gospodarstvenicima kao i njihove potpore regionalnom povezivanju.

Danas započeti dvodnevni summit, tijekom kojega će poslovni čelnici iz zemalja sudionica biti u prilici kroz dijalog i završne dokumente predložiti konkretna rješenja za jačanje konkurentnosti nacionalnih gospodarstava zemalja, ali i ukupnoga konkurentskog potencijala jugoistočne Europe, organizirali su Hrvatska udruga poslodavaca, Srpska asocijacija menadžera i Udruženje menadžera Slovenije.