PRIHODI U PADU

Promet skočio zbog nižih cijena roaminga

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 02.12.2013 15:19
  • Objavljeno 02.12.2013 u 11:56
djevojka s mobitelom sms

djevojka s mobitelom sms

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Ukupni odlazni promet u mrežama pokretnih komunikacija u Hrvatskoj povećan je u trećem tromjesečju ove godine za oko 30 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a za više od 15 posto u odnosu na drugo tromjesečje ove godine, zbog turističkog sezonskog učinka te nižih cijena roaminga ili gostovanja u drugim mrežama koji su u Hrvatskoj na snazi od ulaska u EU, izvijestili su danas iz Hrvatske agencije za elektroničke komunikacije

Značajan sezonski učinak, karakterističan za tržište pokretne telefonije, zamjetan je u ljetnim mjesecima, osobito srpnju i kolovozu, zahvaljujući turistima u roamingu te domaćim korisnicima, koji također ostvaruju veći promet. S druge strane, ulaskom u Europsku uniju u Hrvatskoj se počela primjenjivati regulacija roaminga u skladu s pravilima EU-a. Pad cijena zbog nove regulacije utjecao je na pad prihoda operatera, uz istodoban značajan rast prometa vlastitih korisnika u roamingu, i to za više od 100 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Utjecaj sezonskih promjena odrazio se i na broj priključaka širokopojasnog pristupa internetu putem mreža pokretnih komunikacija. Korištenje podatkovnih kartica povećano je za oko 12 posto u odnosu na prethodno razdoblje, a uspoređujući podatke iz rujna 2012., kada je oko 55 posto stanovništva pristupalo internetu putem mreža pokretnih komunikacija (podatkovne kartice i mobilni uređaji), može se uočiti da je u trećem tromjesečju 2013. taj udjel narastao na preko 66 posto.

Promjene su primjetne i u gustoći širokopojasnih priključaka po županijama. Primorsko-goranska županija dostigla je broj priključaka Zagrebačke županije i Grada Zagreba s udjelom preko 26 posto.

Na kraju trećeg tromjesečja 2013. broj korisnika paketa usluga (objedinjene govorne, podatkovne i televizijske usluge) čini gotovo dvije trećine ukupnog broja priključaka širokopojasnog pristupa internetu. U skladu s ovim trendom raste i broj korisnika koji koriste uslugu prijenosa TV programa uz plaćanje naknade. Nastavak sličnih trendova očekuje se i u sljedećem razdoblju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!