PODACI ZA SIJEČANJ

Promet industrije na mjesečnoj razini pao, na godišnjoj porastao

28.03.2018 u 09:31

Bionic
Reading

Promet industrije u Hrvatskoj u siječnju je smanjen u odnosu na prethodni mjesec za 0,1 posto, dok je na godišnjoj razini porastao za 8 posto, pokazuju podaci Državnoga zavoda za statistiku

Ukupni sezonski i kalendarski prilagođen promet industrije u siječnju je pao za 0,1 posto u odnosu na lanjski prosinac, pri čemu je na domaćem tržištu oslabio za 0,4 posto, a na stranom tržištu porastao za 9 posto.

U siječnju je ukupni kalendarski prilagođen promet industrije u odnosu na isti lanjski mjesec porastao za 8 posto, pri čemu je na domaćem tržištu ojačao za 7,6, a na stranom za 13,3 posto.

Gledajući po sektorima, u siječnju je na mjesečnoj razini prodaja trajnih proizvoda za široku potrošnju porasla za 13,3 posto, a slijedila je prodaja netrajnih proizvoda za široku potrošnju s rastom od 7,9 posto.

  • +3
Drvna industrija Klana Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Sop / CROPIX

Porasla je, za 0,8 posto, i prodaja kapitalnih proizvoda, dok je prodaja intermedijarnih stagnirala.

Pad prodaje u siječnju, u odnosu na prethodni mjesec, zabilježen je samo u sektoru energije, za 6,3 posto.

Na godišnjoj je razini, pak, u siječnju najviše porasla prodaja trajnih proizvoda za široku potrošnju, za 32,8 posto, a s rastom od 15,7 posto slijedila je prodaja energije.

Promet intermedijarnim proizvodima porastao je za 13,6, a netrajnim proizvodima za široku potrošnju za 9 posto.

U siječnju je, u odnosu na isti lanjski mjesec, pad prodaje zabilježen samo u sektoru kapitalnih proizvoda, za 4,6 posto.