DZS:

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u travnju porasle 6,5 posto

08.05.2023 u 12:14

Bionic
Reading

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u travnju ove godine porasle su za 6,5 posto u odnosu na isti mjesec 2022., čime su povećane 26. mjesec zaredom na godišnjoj razini, no nastavile su trend usporavanja, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS)

Godišnje stope proizvođačkih cijena rastu kontinuirano od ožujka 2021., pri čemu su u lipnju lani porasle za čak 24 posto, što je bila najviša stopa rasta otkad DZS vodi te podatke, to jest od 2011. godine. Od srpnja lani godišnja stopa rasta proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda kontinuirano usporava te je u siječnju ove godine iznosila 14 posto, u veljači 12,7 posto, a u ožujku za 9,3 posto.

Na mjesečnoj razini, u travnju ove godine u odnosu na ožujak, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda su niže za 0,9 posto. Ako se usporede proizvođačke cijene industrijskih proizvoda za industriju ukupno, isključujući energiju, tada su u travnju u usporedbi s ožujkom više za 0,1 posto, a u usporedbi s travnjem 2022. više su za 6,2 posto.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na inozemnom tržištu u travnju su prema ožujku bile više za 0,2 posto, a u odnosu na travanj 2022. za 3,1 posto. Na domaćem tržištu proizvođačke cijene u travnju su pale za 1,8 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok su prema travnju lani više za 9,2 posto.

Na godišnjoj razini, prema glavnim industrijskim grupacijama, na domaćem tržištu najviše su porasle proizvođačke cijene energije, za 12,4 posto. Slijedi rast cijena trajnih proizvoda za široku potrošnju za 11,6 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 11,1 posto, intermedijarnih proizvoda za 4,2 posto i kapitalnih proizvoda za 3,7 posto.

Na mjesečnoj razini, u travnju ove godine, prema ožujku, na domaćem su tržištu porasle cijene netrajnih proizvoda za široku potrošnju, za 0,4 posto. Istodobno su pale cijene energije za 5,7 posto, intermedijarnih proizvoda za 0,6 posto, kapitalnih proizvoda za 0,5 posto, dok su cijene trajnih proizvoda za široku potrošnju ostale na istoj razini.

Prema nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, u travnju ove godine prema istom mjesecu lani proizvođačke cijene porasle su u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 30,8 posto, u prerađivačkoj industriji za 4,2 posto i u opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša za 1,3 posto. Istodobno su proizvođačke cijene u rudarstvu i vađenju pale za 26,6 posto.

Na mjesečnoj razini, u travnju u usporedbi s ožujkom proizvođačke cijene pale su u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 8,2 posto, u prerađivačkoj industriji za 0,1 posto, u opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša  za 0,1 posto, dok su u rudarstvu i vađenju ostale na istoj razini.