MJERE POMOĆI

Programe odgode otplate kredita u Europi koriste milijuni građana

  • Autor: Z. K./Hina
  • Zadnja izmjena 15.05.2020 16:46
  • Objavljeno 15.05.2020 u 16:46
tportal

Izvor: Creative Commons / Autor: NN

Programe odgode otplate kredita u Europi koriste milijuni građana i vlasnici poduzeća, a banke će imati ključnu ulogu u ponovnom pokretanju gospodarstva, poručeno je sa 130. sjednice uprave Europske bankovne federacije (EBF), koja okuplja udruge banaka iz 32 države

Najviši predstavnici europske bankarske industrije potvrdili su svoju predanost podržavanju poduzeća i građana u prevladavanju teških financijskih izazova koje je donijela pandemija Covid-19 te su istaknuli da će bankovni sektor nastaviti odgovorno, konstruktivno i proaktivno surađivati s institucijama i pomagati klijentima dok god bude potrebno, stoji u priopćenju Hrvatske udruge banaka (HUB) koja je izvijestila o sjednici EBF-a održavnoj putem videokonferencije.

Uz razmjenu mišljenja o akcijama i inicijativama koje su banke poduzele od početka epidemije, zamjećeno je da su se banke diljem Europe brzo prilagodile tako da mogu nastaviti s pružanjem osnovnih usluga u zahtjevnim uvjetima, kažu iz HUB-a.

Dodaju i da je u ovoj krizi bez presedana, nažalost neizbježno da će posljedice gospodarskog pada osjetiti potrošači i tvrtke, a europske banke već se pripremaju za podržavanje oporavka.

Kvalitetna suradnja bankovnog sektora s europskim i nacionalnim nadležnim tijelima doprinijela je uspješnoj provedbi nacionalnih programa odgode otplata kredita i potpore za kredite uz jamstva, na taj način ublaživši neposredni negativni gospodarski utjecaj krize u cijeloj Europi, navode iz HUB-a, ističući da se odgodama otplate kredita sada koriste milijuni građana kao i vlasnici malih, srednjih i velikih poduzeća.

Osim toga, banke imaju ključnu ulogu u usmjeravanju državnih jamstava vrijednih više od 2.000 milijardi eura poduzećima i kućanstvima u cijeloj Europi, kaže se u priopćenju.

Predsjednik EBF-a Jean Pierre Mustier u izjavi koja se prenosi u priopćenju kaže da je pandemija bolesti COVID-19 imala dosad nezabilježeni utjecaj ne samo na gospodarstva diljem svijeta, već i na način života i rada.

"Zahvaljujući brzoj reakciji na novu situaciju, europski bankarski sektor nastavio je pružati podršku zajednicama i poduzećima diljem našeg kontinenta, usvajajući nove i inovativne načine rada. Banke su dio rješenja i dio budućnosti. Dok se popuštaju ograničenja, budite sigurni da će svi članovi EBF-a odigrati ključnu ulogu u ponovnom pokretanju realnih ekonomija tamo gdje su prisutni te da će nastaviti činiti pravu stvar“, izjavio je Mustier.

EBF će nastaviti savjetovati europske institucije u području prilagodbe mjera politike te će surađivati s Europskom komisijom, Europskim nadzornim tijelom za bankarstvo i drugim nadzornim tijelima u Europi kako bi se zakonodavnim inicijativama i regulatornom fleksibilnošću omogućilo adekvatno kreditiranja građana i poduzetnika u nadolazećem razdoblju, pri čemu se posebno važnim smatraju planovi za izmjenu uredbe o kapitalnim zahtjevima (CRR).

"Izuzeće državnih obveznica iz omjera utjecaja pomoći će državama članicama EU-a da financiraju gospodarski oporavak, dok će 18-mjesečno produljenje roka rezervacija za loše kredite ubrzati ekonomski oporavak građana i poduzeća. Uprava EBF-a poziva Europski parlament i Vijeće EU-a na dovršenje i jačanje mjera koje je najavila Europska komisija te na njihovu provedbu u kratkom vremenskom roku za dobrobit europskog gospodarstva", stoji u priopćenju.

Na sastanku je kazano i da su digitalne usluge i infrastruktura odigrali veliku ulogu u očuvanju kontinuiteta poslovanja, pri čemu su banke pokazale zavidnu otpornost.

Banke su se brzo prilagodile na rad na daljinu u velikom opsegu u odnosima s klijentima i u odnosima među zaposlenicima te aktivno podržavaju veliki porast uporabe beskontaktnog plaćanja, osiguravajući pritom potrebna sredstva za sve vrste digitalnih transakcija, navodi se.

Između ostalog, naglašena je potreba za jačanjem jedinstvenog tržišta kapitala (CMU), koje je sada potrebno više nego ikad kako bi omogućilo oporavak i rekapitalizaciju poduzeća paralelno s bankama. Isto tako, prilikom oporavka dodatna je prilika ojačati ciljeve održivog razvoja u skladu sa Zelenim planom Europske komisije

Na sastanku je prezentaciju održao guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić, koji je predstavio je glavne mjere Europske središnje banke i trendove u Hrvatskoj, a u perspektivi ulaska Hrvatske u Europski tečajni mehanizam II (ERM 2) u srpnju, izvijestili su iz HUB-a.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!