PREPORUKA ERSTE ANALITIČARA

Prodajte dionice Telekom Austrie, kupite HT-ove

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 26.09.2012 15:52
  • Objavljeno 26.09.2012 u 15:52
burza2

burza2

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Analitičari bečke Erste&Steiermaerkische banke daju najvišu preporuku za ulaganje u dionice Turk Telekoma, T-Hrvatskih telekomunikacija (HT) i poljskog TPSA, dok su za ulaganje u dionice Telekom Austria dali preporuku 'prodavati'

U najnovijoj analizi telekom sektora u središnjoj i istočnoj Europi, analitičari Erste banke dionici HT-a podigli su preporuku s ranije 'držati' na 'akumulirati'. Njezinu ciljanu cijenu, naime, postavljaju na 234 kune, što joj daje potencijal za rast od oko 18 posto u odnosu na trenutnu cijenu.

Dividendni prinos dionice HT-a za ovu godinu u Erste banci procjenjuju na 11 posto, za iduću na 9,9 posto, te za 2014. na 9,5 posto.

Također, očekuju nastavak pada prihoda HT-a u ovoj godini i to za šest posto, te pada EBITDA-e za 4 posto. U idućoj godini procjenjuju pad prihoda HT-a za 5 posto te EBITDA-e za 8 posto, a u godini nakon toga pad prihoda za 2 posto i EBITDA-e za 3 posto.

Dionice Turk Telekoma također imaju potencijal za rast s trenutne do ciljane cjenovne razine od 18 posto, te su im Erste analitičari zadržali preporuku akumulirati. Za dionicu TPSA, pak, analitičari Erste banke vide potencijal rasta cijene njezine cijene od 16 posto, te su joj također zadržali preporuku akumulirati.

No, snizili su svoju preporuku za dionicu Slovenskog telekoma s ranijih 'akumulirati' na 'držati', te za dionicu Telekom Austrije, s ranijih 'držati' na 'prodati'. Za dionice Mađarskog telekoma Turkcella i Telefonice preporuke Erste banke ostaju kao i ranije - 'držati'.

U analizi je još ističe kako su makroekonomski uvjeti u ergiji slabi, posebice u recesijom pogođenim zemljama poput Mađarske, Češke i Hrvatske.

Stoga i ne iznenađuje da ne očekuju rast prihoda u telekom sektoru zemalja središnje i istočne Europe u ovoj i idućoj godini. Jedino, napominju, igrači na turskom tržištu mogu očekivati rast prihoda.

Unatoč svim tim ograničenjima, u Ersteu napominju i da nekadašnji državni telekom operateri na tome tržištu, a sada privatizirane kompanije moraju poduzimati ove godine ili u skoroj budućnosti velike investicije, ponajviše u mobilni spektar. Očekuju u razdoblju 2012/2013 godine aukcije za mobilni spektar u Austriji, Češkoj, Poljskoj, Mađarskoj, Slovačkoj i Hrvatskoj.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi