ALTERNATIVNI PRIJEDLOG

Prodajom državne imovine prepoloviti grčki dug

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 27.09.2011 14:18
  • Objavljeno 27.09.2011 u 11:19
grčka

grčka

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Konzultantska kuća Roland Berger Strategy Consultants predložila je paket mjera za spas Grčke iz dužničke krize bez otpisa i reprogramiranja dugova ili mogućnosti da ta zemlja objavi kako ih nije više u stanju vraćati. To će se postići stvaranjem holdinga u koji će ući grčka državna imovina vrijedna 125 milijardi eura

Holding će se potom prodati europskoj instituciji za isti iznos, a sredstva dobivena od prodaje, Grčka će upotrijebiti za otplatu obveza prema zemljama eurozone.

Predloženi paket mjera trebao bi u kratkom roku prepoloviti grčki javni dug s sadašnjih 145 posto na 88 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) te osigurati rast BDP-a do pet posto godišnje, za razliku od dosadašnjeg pada od 5 posto godišnje.

'Naš plan oporavka ima jasan cilj: pomoći Grčkoj da restrukturira bilancu plaćanja uz stimuliranje održivog ekonomskog razvoja', istaknuo je dr. Martin C. Wittig, predsjednik uprave Roland Berger Strategy Consultants. 'Ako Europa uspije pomoći Grčkoj da smanji svoj javni dug, doći do rasta kreditnog rejtinga, povoljnijih kamatnih stopa te dotoka svježeg investicijskog kapitala u zemlju.'

Procjenjuje se da će holding morati uložiti dodatnih 20 milijardi eura za restrukturiranje privatizirane državne imovine, što bi, očekivano, trebalo potaknuti rast cijena imovine u trenutku kada se započne s njezinom prodajom. Za te svrhe holdingu će biti dostupan novac iz fondova EU-a namijenjen razvoju infrastrukturnih projekata u Grčkoj, u iznosu od 15 milijardi eura.

'Bržim izvlačenjem Grčke iz dužničke krize, prema predloženim mjerama, svi špekulanti koji se klade na grčki default ostat će na gubitku, što će spriječiti daljnje špekulantske napade na Irsku, Portugal i Španjolsku i znatno smanjiti opasnost koja prijeti cijeloj eurozoni', istaknuo je Vladimir Preveden, izvršni direktor zagrebačkog ureda Roland Berger.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi